Geparkeerde wagens hangen aan een oplader in de Noorse hoofdstad Oslo.
Volledig scherm
Geparkeerde wagens hangen aan een oplader in de Noorse hoofdstad Oslo. © AFP

Meer dan helft nieuwe auto’s in Noorwegen elektrisch

AutoMeer dan de helft van de nieuwe auto's die vorig jaar in Noorwegen werden verkocht, was elektrisch. Volgens de Noorse branchevereniging Opplysningsrådet for Veitrafikken reed 54,3 procent van alle nieuwe auto’s op batterijen. Daarmee is het Scandinavische land het eerste waar elektrische auto’s populairder zijn dan auto's aangedreven door alle andere soorten brandstof samen.

37 reacties

 • René Verhoeven

  5 dagen geleden
  Hier in elk geval geen elektrische wagen, ik ga nog wel gans mijn carriere verder rijden met diesel en benzine. Elektriciteit is er toch niet genoeg om het transport ook nog eens elektrisch te maken, dat hebben we de voorbije week alweer eens goed gewaar geworden op het net waar alle productie eenheden draaiden en waarbij we maar net genoeg hadden met veel invoer erbij! Leg nog een kerncentrale stil en het is over en uit in België.
 • Geert Tamsyn

  6 dagen geleden
  Tim Augustson, 10 % EV (600.000 auto's, daar zijn we nog lang niet aan toe) geven een meerverbruik aan elektriciteit van 1,4 %, terwijl we de laatste jaren telkens zo'n 2 % per jaar minder verbruikten. Wat is dan het probleem? Hernieuwbare energie zal de kerncentrales niet vervangen, dat worden in eerste instantie gascentrales. Bedrijfswagens worden niet kapotbelast, anders zouden ze niet zo sterk in aantal blijven toenemen. EV laad je thuis op, of op het werk, laadpalen zijn een noodoplossing.
 • Geert Tamsyn

  6 dagen geleden
  Niemand rijdt nog 20 jaar met een wagen, de uitzonderingen bevestigen de regel. De levensduur van een auto in België bedraagt 11 jaar, en daar komt een EV ook aan. Geen enkele constructeur geeft trouwens 8 jaar garantie op een brandstofwagen. Gewone batterijen hebben geen BMS die naam waardig, BMS in een EV is oneindig veel uitgebreider en wordt constant geperfectioneerd. Maar dat is moeilijk te begrijpen voor iemand die een auto beschouwt als enkel een samenraapsel van onderdelen.
 • stephan Maris

  1 week geleden
  Dat komt hier ook nog wel, als er maar 2 meer verkocht worden en er is dan één elektrische bij zit je ook aan de helft.
 • Augustson Tim

  1 week geleden
  Beste Geert , de infrastructuur in Belgie is totaal niet voorzien op elektrische auto's. Men praat er nu al jaren over, maar hoeveel palen staan er al ? Bedrijfswagens worden nu kapotbelast, om dwingend over te schakelen op elektrisch of hybride. De hernieuwbare energie die men becijfert heeft om de kerncentrales te vervangen, calculeerde de totale omschakeling naar elektrische wagens NIET. Binnenkort iedereen thuis een dieselgenerator en die zijn naar het schijnt zeer milieuvriendelijk.
 1. "Ik heb er vrede mee dat ik mijn geld nooit zal terugzien": Stefan heeft voor 196 miljoen euro bitcoins, maar vergat paswoord
  Play

  "Ik heb er vrede mee dat ik mijn geld nooit zal terugzien": Stefan heeft voor 196 miljoen euro bitcoins, maar vergat paswoord

 2. Honderden jongeren starten enorm sneeuwballengevecht, ondanks lockdown
  Play

  Honderden jongeren starten enorm sneeuwbal­len­ge­vecht, ondanks lockdown