Kleinste auto ter wereld brengt groots bedrag op

Peel P.50.
Dorotheum Peel P.50.
De Peel P.50 is de kleinste auto ter wereld. Op een veiling bracht een exemplaar uit de jaren vijftig onlangs maar liefst 85.100 euro op. En dat is nog relatief weinig.

De 56 kilogram wegende Peel werd gebouwd op het Britse eiland Man. De dwergauto uit 1963 telt één stoel, een bromfietsmotor van 49 cc, een stuur, drie wielen en een carrosserie van glasvezel.

De auto werd wereldberoemd toen het Britse autoprogramma Top Gear ooit de Peel testte, met achter het stuur de boomlange presentator Jeremy Clarkson. Hij reed er vervolgens mee door de gebouwen van de BBC en ging er zelfs de lift mee in. 

Zeldzaam

De auto is slechts 1,34 meter lang, 99 centimeter breed en een meter hoog. De eencilinder motor heeft een vermogen van 4,5 pk, waarmee de Peel een topsnelheid haalt van 60 kilometer per uur. Het gemiddelde verbruik bedraagt 1 op 35,7.

Behalve klein is de driewieler ook zeldzaam. Van de 47 geproduceerde exemplaren zijn er slechts 26 over. Het geveilde exemplaar verkeert niet echt in topconditie. Vandaar dat er ‘slechts’ 85.100 euro voor werd betaald. Op 12 maart 2016 ging een van de gaafste exemplaren onder de hamer bij veilinghuis RM Sotheby’s. De prijs? Een kleine 160.000 euro.

Jeremy Clarkson, toen nog bij Top Gear, reed met de Peel door de BBC-studio's. (1/2)
Screenshot YouTube Jeremy Clarkson, toen nog bij Top Gear, reed met de Peel door de BBC-studio's. (1/2)
Jeremy Clarkson, toen nog bij Top Gear, reed met de Peel door de BBC-studio's. (2/2)
Screenshot YouTube Jeremy Clarkson, toen nog bij Top Gear, reed met de Peel door de BBC-studio's. (2/2)6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Nee, Bart Roels, dat is passé! Het weegt een olifant, is zo groot als een tennisbal of een golfbal, de inhoud is een olympisch zwembad en de oppervlakte is een voetbalveld.

 • Geert Vaelen

  Zoveel geld voor een scooter met dak erop? Voor dat geld heb je 10 normale gezinswagens op benzine met veel meer ruimte, comfort en minder risico dat je op je zij belandt door dat ene achterwiel, neem daar eens een bocht mee, je valt gewoon om.

 • Carlos Simonis

  Het is wat er een gek voor geeft.

 • Vaneylen Pierre

  Dat bedrag wijst erop dat ons geld binnen afzienbare tijd niets meer waard zal zijn, torenhoge inflatie op komst.

 • Bart Roels

  1 citroen op 35,7 kg?? Gebruiken we geen eenheden meer