Kartwereld verbijsterd over horrorongeluk in Walibi Holland: 13-jarig meisje zonder helm komt met haren vast te zitten

Na het ongeluk werd het meisje enige tijd in de kart behandeld.
De Stentor Na het ongeluk werd het meisje enige tijd in de kart behandeld.
De kartwereld reageert vol ongeloof op een ernstig kartincident in het Nederlandse attractiepark Walibi Holland. Vooral het feit dat onervaren rijders in vrijetijdskleding en zonder helm rondjes over het circuit racen wekt verbazing.

Een 13-jarig meisje raakte zaterdag ernstig gewond op de kartbaan van het pretpark in Biddinghuizen (provincie Flevoland). Volgens omstanders omdat zij met haar haren vast kwam te zitten aan de kart. Een deel van haar hoofdhuid zou los zijn gerukt van de schedel, zeggen medewerkers van Walibi tegen Looopings, een gespecialiseerde website over attractieparken.

'Doe een helm op'

De kartbaan is sinds het ongeluk buiten gebruik. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit doet onderzoek naar het incident. De Nederlandse kartwereld is bij voorbaat verbijsterd dat bezoekers van Walibi zonder helm en race-overall in de karts mogen rijden. 

"Dat is bij ons niet eens een discussie.  Regel één bij karten: doe een helm op”, zegt Maarten van Wesenbeeck van de KNAF, de Nederlandse federatie voor autosport, waar ook de kartsport onder valt, in een reactie aan onze collega's van het Algemeen Dagblad (AD). "Voor karters met lange haren is het gebruikelijk de haren weg te stoppen in een netje onder de helm. Anderen doen een staart of vlecht in en verbergen deze tussen het brandwerende pak en de overall. Het is in ieder geval zeer onverstandig lang haar los te laten wapperen."

Regel één bij karten: doe een helm op

Maarten van Wesenbeeck

Waarschuwingssticker

Kartbanen hebben onderling afspraken gemaakt. "Op ieder stuur hangt een waarschuwingssticker, waarop duidelijk te zien is dat je je haar niet los moet laten wapperen", zegt Tim Coronel, coureur en tevens eigenaar van een kartbaan.

De Duitse leverancier van de karts die in Walibi Holland worden gebruikt, Rimo, benadrukt altijd een helm te gebruiken. Op kartbanen is dit volgens het bedrijf verplicht, in attractieparken niet. Walibi  Holland zelf wil niet ingaan op vragen van het AD over het ontbreken van helmplicht.

De kartbaan van Walibi is gesloten na een ernstig ongeluk met een 13-jarig meisje.
Gerald Meijer De kartbaan van Walibi is gesloten na een ernstig ongeluk met een 13-jarig meisje.34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rebecca Gios

  Overal helm verplicht behalve in attractie parken... Wie heeft die regel verzonnen? Als ze dan geen helmen verplichten zullen die misschien ook niet ter beschikking zijn geweest. Snel beterschap gewenst aan deze jonge meid...

 • Geert Vaelen

  Is daar dan geen toezicht aanwezig? Op een karting controleert toch altijd iemand of je je gordel aan hebt, helm ophebt en of die is dichtgeklapt, of dat er geen losse kledij hangt te wapperen. Veiligheid eerst, en zeker in attractieparken. In al die rollercoasters controleren ze toch ook of je wel degelijk vastzit vooraleer die start? Waarom de karts dan niet?

 • yaro van loon

  een helm mischien de verantwoordelijkheid ligt niet bij de kinderen maar bij de uitbaters van de kartbaan

 • Luc D'haese

  Niet te geloven dat zoiets kan gebeuren!

 • danny meulders

  een kind van 13 jaar ziet het gevaar nog niet , of denkt er niet over na , maar waar zijn die ouders ?