Kans op diefstal steeds groter bij auto’s met slim startsysteem

iStock
Slecht nieuws voor personen die met een auto met intelligente contactsleutel en startknop rondrijden. Uit recent onderzoek van het Britse consumentenbureau ‘Which?’ blijkt immers dat zulke auto’s makkelijker gestolen kunnen worden. Bij 99 procent van de ‘slimme’ modellen treedt er een beveiligingsfout op. 

Honderden populaire automodellen waaronder de Volkswagen Golf, de Nissan Qashqai en de Ford Fiesta worden tegenwoordig uitgerust met een intelligente contactsleutel. Handig, want de bestuurder moet simpelweg zijn hand uitreiken om de auto te openen, zonder zijn sleutels tevoorschijn te toveren. Hetzelfde geldt voor het starten van de auto. Daarvoor dient hij gewoon op de startknop te drukken.

De voorwaarde is natuurlijk wel dat de eigenaar de sleutel op zak heeft. Maar ook dieven slagen er steeds vaker in om zulke auto’s te starten, zonder de bijhorende autosleutel bij zich te dragen. Daarvoor gebruiken ze goedkope elektrische apparatuur om het toegangssysteem van de slimme auto’s te omzeilen.

Slim systeem omzeilen 

Het consumentenbureau ‘Which?’ analyseerde de gegevens van de ADAC (Allgemeine Deutsche Automobil-Club), de grootste autoclub van Duitsland. De autoclub testte 237 automodellen met een intelligente contactsleutel en automatische startknop. Bij maar liefst 230 van de 237 uitgeteste auto’s zouden dieven het ‘slimme’ systeem kunnen omzeilen. Dat betekent dat er bij 99 procent van de geteste auto’s een beveiligingsfout optrad.

Modellen die gevrijwaard worden van de beveiligingsfout waren allemaal afkomstig van de holdingmaatschappij Jaguar Land Rover.

(Lees verder onder de foto)

EPA

Keyless Go

Ondanks een grotere kans op autodiefstal verkiezen veel autofabrikanten nog steeds het Keyless Go-systeem waarbij de sleutel slechts aanwezig moet zijn, en de auto met een druk op de knop gestart kan worden. Tenslotte vinden consumenten zo’n startknop bijzonder gemakkelijk.

Vernuftige technologieën

De vernuftige technologieën waar autofabrikanten moderne auto’s mee uitrusten hebben trouwens niet enkel nadelen. Mike Hawes, topman van de brancheorganisatie SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) benadrukt daarbij dat de technologie auto’s ook veiliger maakt: “Nieuwe auto’s zijn veiliger dan ooit en technologie heeft diefstal drastisch verminderd.”

“Criminelen zullen altijd op zoek gaan naar nieuwe manieren om auto’s te stelen”, klinkt het nog. “Daarom blijven autofabrikanten miljarden investeren in geavanceerde beveiligingstechnieken.” De topman roept daarbij op om de verkoop van “risicovolle” apparatuur online stop te zetten. “Nu wordt het zomaar online verkocht zonder dat men daar toestemming nodig heeft. Vanzelfsprekend maken dieven daar misbruik van.”

(Lees verder onder de foto)

thinkstock

Tips en tricks 

Autoliefhebbers met een slim startsysteem moeten zich niet meteen zorgen maken. Er bestaan enkele eenvoudige (en minder eenvoudige) trucjes om je ‘slimme' auto te beveiligen voor vervelende autodieven. 

1. Laat geen waardevolle spullen in je auto rondslingeren

Simpeler dan bovenstaande tip wordt het niet. Laat vooral geen waardevolle items in je auto rondslingeren. Zo breng je dieven niet in (meer) verleiding. Bovendien heb je die spulletjes tenminste nog wanneer je auto alsnog gepikt wordt. 

2. Investeer in een stuurslot

Zelfs een goedkope versie van een stuurslot schrikt dieven af. Je vindt er zelfs al voor een studentikoze prijs van zo'n 20 tot 30 euro. 

3. Denk goed na over je parkeerplaats

Parkeer je auto niet zomaar op een afgelegen plaats. Tenslotte is de kans veel groter dat je auto op zo'n plaats gestolen wordt. Idealiter parkeer je de auto in een garage of carport. Als dat niet mogelijk is, parkeer je hem best in een woonwijk. 

4. Dubbelcheck

Weet je zeker dat je de deuren sloot? Voel voor de zekerheid nog eens of je auto wel echt gesloten is nadat je het knopje op de afstandbediening gebruikte. 

5. Parkeer de auto niet vlakbij je huis

Deze tip klinkt misschien een beetje gek. Maar de sleutels van auto’s uitgerust met een Keyless Go-syteem, blijven signalen uitsturen naar jouw auto. De goedkope apparatuur waar dieven mee aan de slag gaan, versterken de signalen van jouw autosleutel waardoor ze de auto makkelijk kunnen openen. 

Een metalen omhulsel of wat aluminiumfoliepapier rondom de sleutel kan ook helpen. Let er wel op dat het omhulsel de sleutel volledig inpakt. De kleinste opening kan ervoor zorgen dat de radiosignalen alsnog bij de auto geraken. 

6. Contacteer de autofabrikant

Als je denkt dat bovenstaande tips niet voldoende bescherming bieden, contacteer dan zeker even de autofabrikant. Die weet misschien wel raad. Zo kan het Keyless Go-systeem van sommige automodellen simpelweg uitgeschakeld worden. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Landsman

  Ze maken gewoon gebruik van een signaal versterker waardoor de sleutel meer bereik heeft. Dom systeem dus.

 • Johan Billiet

  oh ja...ik zal investeren in een keyless systeem om mijn wagen daarna op honderden meters te parkeren voorzien van beugelslot uit massief staal.....zeer praktisch dat keyless systeen...woeha...

 • Lodewijk Verborgt

  @philippe de swert dat zeg ik al lang. De verkoop van zulke overbodige elektronica verbieden. De mensen worden te lui om zelfs een sleutel te gebruiken. Ook het gebruik van smartphones en dergelijke zou moeten verboden worden. Dat zorgt door het online zetten van vele filmpjes alleen maar voor onrust. Niemand kan zich nog verplaatsen zonder het gevoel te hebben dat hij bespied wordt.

 • Philippe De Swert

  Oh zeker laten we de verkoop van bepaalde electronica verbieden omdat we te lomp zijn om het veilig te maken. Geweldige redenering van mr Hawes....

 • Bern Vermeulen

  Er wordt niet vermeld dat dit gaat over auto's die 's nacht buiten blijven en de sleutel in de inkomhal. Plaats jullie wagen in een garage zoals vroeger.