Jaguar Land Rover wil autobezitter cryptovaluta betalen in ruil voor data

Jaguar
Jaguar Land Rover wil hun gebruikers gaan betalen in cryptovaluta voor het delen van informatie over bijvoorbeeld drukte op de weg en de conditie van wegen. De informatie wordt vervolgens gedeeld met navigatiediensten en lokale autoriteiten. 

De autofabrikant geeft niet aan of hij de data ook zelf wil verzamelen. Ook is nog niet duidelijk hoeveel iota chauffeurs krijgen voor deelname aan het programma, schrijft Tweakers. Iota is een cryptovaluta, te vergelijken met Bitcoin en andere valuta. Iota gebruikt wel een andere techniek dan veel andere cryptomunten. Het bedrijf heeft al samenwerkingen met onder meer Volkswagen, Microsoft en Samsung.

Koffie kopen met cryptovaluta

De Britse autofabrikant zegt een Smart Wallet in zijn auto’s te integreren. Daarin krijgen de autobezitters uitbetaald en de cryptovaluta die ze verdienen, moeten ze via deze wallet kunnen uitgeven. Jaguar Land Rover spreekt over het betalen voor koffie, tolwegen, parkeerplaatsen en het opladen van elektrische auto’s.

Maar om met Iota te betalen moeten gebruikers en aanbieders van diensten uiteraard ook de cryptomunt accepteren. Jaguar Land Rover spreekt nog niet van samenwerkingen met bedrijven op dat vlak, het is dus de vraag of en wanneer dat daadwerkelijk mogelijk is. Autobezitters krijgen ook de mogelijkheid om de Smart Wallet zelf op te waarderen door Iota te kopen.

Tests in Ierland

Wanneer de techniek beschikbaar wordt voor autobezitters is nog niet bekend. Het systeem wordt nu nog getest in Ierland. De Jaguar F-Pace en Range Rover Velar zijn daar al uitgerust met de Smart Wallet.

De Iota-cryptomunt bestaat sinds 2015. Nadat de samenwerking met Jaguar Land Rover bekend werd gemaakt schoot de koers omhoog.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Van Win

    Ze zouden eerst beter hun gps beter laten werken . Gps in evoque is een ramp .

  • raf janssens

    Geloof er geen jota van. Ze doen alles om goedkoop aan je persoonlijke data te geraken.