Internationale Dag zonder Gsm: met deze tien tips doe je 't veilig in de auto

Wie betrapt wordt met de gsm achter het stuur, krijgt een boete van 116 euro.
BELGA Wie betrapt wordt met de gsm achter het stuur, krijgt een boete van 116 euro.
‘Ping’, een sms’je. ‘Ping’, een nieuwe e-mail. Herkenbaar tijdens het autorijden. Je wéét dat je niet mag kijken, maar de nieuwsgierigheid wint het toch. En dus grijp je snel jouw telefoon. Levensgevaarlijk. Met deze tips laat je het toestel hopelijk voor wat het is.

1. Doe het stil

De eenvoudigste en meest voor de hand liggende tip: zet het geluid van je gsm af voor je achter het stuur kruipt. Zo ben je niet afgeleid door elke ‘ping’ van een binnenkomende oproep of nieuw bericht. Schakel álle meldingen uit. Zet je toestel op vliegtuigstand zodat de verbinding tijdelijk wordt verbroken.

2. Installeer deze apps

Zowel voor Android als iOS zijn er verschillende apps op de markt die alle meldingen blokkeren terwijl je aan het rijden bent. 'Argenta Veilig Onderweg' blokkeert sociale media, e-mailprogramma’s en chatprogramma’s zoals Facebook, Twitter en WhatsApp tijdens het rijden. De app activeert zichzelf van zodra je ongeveer 15 kilometer per uur rijdt.

'Cellcontrol' is dan weer een app die je aanschaft in combinatie met een ‘bakje’ voor in de wagen. Dat detecteert wie er aan het stuur zit en blokkeert enkele functies op de smartphone van de bestuurder. Voor bezorgde ouders is er ook een familieformule.

'Live2Txt' is misschien de eenvoudigste. Druk op ‘on’ wanneer je begint te rijden, en alle inkomende telefoontjes en berichten worden geblokkeerd. De persoon aan de andere kant van de lijn wordt er ook van verwittigd dat je onderweg bent.

3. Anticipeer

Dat superdringende telefoontje naar je baas, je babysit of je mama? Je doet die het best voor je vertrekt. Heb je de gsm nodig als gps? Zoek dan eerst een goede telefoonhouder zodat het toestel ook goed vastzit. Stel vervolgens de bestemming in vóór vertrek en tokkel onderweg niet op het scherm. Zoek je naar het dichtstbijzijnde tankstation of zijn de plannen gewijzigd? Vraag de passagier om de wijziging door te voeren of parkeer eerst reglementair.

Laat iemand anders de gps bedienen.
Waze Laat iemand anders de gps bedienen.

4. Delegeer

Als er iemand met je meerijdt, vraag aan die persoon om te communiceren. Vraag hem of haar ook om eventuele wijzigingen in het navigatiesysteem door te voeren.

5. Neem een pauze

Als je echt een oproep wil antwoorden, je berichten wil beluisteren, een sms wil lezen of schrijven of zelf een telefoontje wil doen, profiteer ervan om een (welverdiende) pauze te nemen. Opgelet: parkeer reglementair!

6. Kom tot rust

Je hebt een gemiste oproep, en dan? Wees positief: geniet van het moment dat je even onbereikbaar bent. Niet alle telefoontjes zijn hoogdringend.

7. Wantrouw je handenvrije kit

Bellen met een handenvrije kit is ook gevaarlijk. De afleiding van het telefoongesprek verschuift onze aandacht ‘weg’ van het verkeer. Onderzoek wees uit dat wie handenvrij belt ook minder oog heeft voor andere weggebruikers of verkeersborden.

8. Denk aan de anderen

Vraag bij elk telefoontje even of de persoon aan de andere kant van de lijn aan het rijden is. Als dat zo is, spreek een moment af om later terug te bellen.

9. Reken

Denk aan wat je riskeert als je betrapt wordt met de gsm achter het stuur. Met 116 euro kan je heel wat andere zaken doen.

10. Gooi ’m weg

Helpen alleen de grove middelen? Leg je toestel dan in je handschoenkastje. Als de drang nog te groot is: drop hem op de achterbank of - waarom niet - zelfs in de koffer. En steek hem desnoods diep in een rugzak, handtas of jaszak. Succes!

Poll

Gebruikt u de gsm terwijl u aan het rijden bent?

 • Neen, nooit 57%
 • Ja, soms 33%
 • Ja, altijd 10%17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Ze gaan er weeral een feestdag van maken, het circus draait verder.

 • Febe Chapin

  Vandaag nipt 2 accidenten voorkomen. 1 Die zomaar van rijvak kruist/veranderd op een ring (Gent Dampoort..) en 1 die plots hard remt op een voorrang kruispunt. Je mag zoveel opletten als je wilt, hersenloze chauffeurs zijn het grote gevaar.

 • Christine Laevers

  Is het de GSM die je beheert of beheer jij de GSM? Als ik sommige mensen zie doen en als ik hier lees wat je allemaal moet doen om niet dit ... en niet dat ... voor te hebben, dan stel ik me toch vragen.

 • Jos Temmerman

  Gsm achter stuur ,500 euro boete ,gsm vernietigen en 3 maand rijverbod,dat zou pas een geschikte straf zijn voor die gevaarlijke idioten.

 • Kelly Verlinden

  Heeft men dan echt tien tips nodig? Blijf gewoon van die rommel af tijdens het rijden en klaar.