ICCT: "Negen op de tien Euro 6-dieselwagens vervuilen meer dan aangegeven"

Een demonstrant voor het ministerie van Transport in Berlijn, Duitsland, met een masker waarop geschreven staat 'dieseluitlaatgassen doden!'.
epa Een demonstrant voor het ministerie van Transport in Berlijn, Duitsland, met een masker waarop geschreven staat 'dieseluitlaatgassen doden!'.
Slechts een op de tien moderne dieselwagens met Euronorm 6 is in het dagelijkse verkeer even milieuvriendelijk als aangegeven op papier en bij labotests. Dat meldt de International Council on Clean Transportation (ICCT), die het sjoemelsoftwareschandaal mee aan het rollen bracht. De milieuorganisatie onderzocht gegevens voor in totaal 541 dieselwagens met Euronormen 5 en 6.

Een dieselwagen met Euronorm 6 stoot in het dagelijkse verkeer gemiddeld 4,5 keer meer NOx (stikstofoxide) uit dan de norm voorschrijft. Negen op de tien van die wagens overschrijden de labogrenswaarde in het dagelijkse verkeer.

Niet illegaal
Onwettig is dat echter niet. Pas sinds september zijn in Europa strengere testprocedures van kracht voor de uitstoot van nieuwe voertuigen, waarbij ook gekeken wordt naar uitstoot onder reële rijomstandigheden.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Cmans

  Het moge duidelijk weze dat fijn stof (= diesel) schadelijk is voor de mens en CO2 (= benzine) schadelijk voor het milieu en dus “moeder aarde”. Is een “gezonde aarde” nog altijd niet het allerbelangrijkste en absoluut noodzakelijk voor de mens ? Het omgekeerde lijkt me nog al moeilijk niet. Nu iedereen terug jagen naar benzine motoren is dus absoluut niet de juiste oplossing voor het milieu. Gaat men dan ook het vrachtvervoer en de scheepvaart aanpakken ?

 • Peter Buyck

  Benzine is milieuvriendelijker alleen is de actieradius kleiner. Door die nieuwe testen krijgen benzinerijders de zwartepiet...

 • Patrick Prb

  En een camionette met 1000kg meer die op de snelweg 130km rijd? Die zwarte wolken die er uitkomt is volgens mij 50% hoger gebruik!

 • Wilfried Dylst

  Beste Zita. Diesel rijders zijn niet de zwaarste vervuilers in de wereld ! Jij rijd ook een wagen denk ik zo . Awel hoeveel natuur wordt er vervuild om olie op te pompen denk je ? Hoeveel CO2 blaast jou wagen in de lucht? De testen hebben bewezen dat een gemiddelde benzine wagen MEER CO2 uitstoot dan een diesel . Dat is ook niet goed voor de ozonlaag . Ga jij je wagen laten staan ? Mag jou benzine ook dubbel zo duur worden ?

 • bruno D

  Tja, als men de lat hoger legt, wanneer technologie nog niet voor handen is. Als je Europa laat doen, zitten we binnenkort aan euro11 en kunnen we weer met de fiets naar het werk. Die roettest op de keuring is ook een lachertje. Totaal ongeloofwaardig.