Hybridewagens in ons land overschrijden kaap van 100.000

Illustratiebeeld.
REUTERS Illustratiebeeld.
De hybrideauto’s hebben in België de kaap van de 100.000 stuks overschreden. Dat blijkt vandaag uit cijfers van statistiekbureau Statbel. 

België telde begin augustus 5.889.210 personenwagens, waarvan 1,9 procent hybridewagens (110.984 stuks). De groei van die wagens blijft volgens Statbel aanzienlijk, maar vertraagt (+27,6 procent tussen 2018 en 2019 tegenover +36,5 procent het jaar voordien). Zowat 92 procent van de hybride personenwagens is van het type elektriciteit-benzine.

Het aantal dieselwagens blijft dan weer dalen (-5,9 procent) en zou binnenkort onder de 3 miljoen, net zoals in 2008, kunnen duiken. In 2019 waren er in België 3.005.928 dieselauto's, of 187.730 minder dan een jaar eerder. Deze daling wordt gecompenseerd door het aantal benzinewagens, dat met 190.662 stuks of 7,6 procent stijgt tot 2.709.604 wagens.

De categorie van de elektrische wagens kent de sterkste groei (+65,9 procent), maar blijft met 15.338 voertuigen in absolute cijfers beperkt. De elektrische wagens vertegenwoordigen slechts 0,3 procent van alle personenwagens.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jorie Vanderperren

  Vriendin van mij heeft een volvo plug in hybride, verbruik nihil doordat ze 80% van haar km electrisch kan rijden. Dit terwijl ze maar 40km bereik heeft op batterij. Ikzelf rijd electrisch, laad alleen thuis en heb slechts 140km bereik. Ik denk dat ik 1 keer per maand de wagen van mijn vrouw moet gebruiken omdat ik er niet zou geraken.

 • Stephan Chef

  Guido Algoet, een hybride geniet van geen enkele vrijstelling, hooguit een verlaagde BIV en de wegentaks is afhankelijk van zijn CO2. Daar en tegen een inplug hybride betaald geen BIV noch wegentaks en dit nog tot 2020, dan wordt er waarschijnlijk rekening gehouden met de effectieve elektrische actieradius. Volledige elektrische modellen hebben het zelfde voordeel maar daar komt nog bij dat deze tot 100% fiscaal aftrekbaar zijn.

 • Benny Raes

  Toen ik indertijd een andere wagen kocht, heb ik voor dieselversie gekozen want de hybrideversie verbruikte in werkelijkheid evenveel diesel omdat de hybrideversie continue 170 kg moet meezeulen en het prijsverschil nooit kon terugverdiend worden.

 • ROBERT GERTS

  Het is al JAREN bewezen dat hybride wagens VEEL economisch vervuilender zijn tov gewone wagens! De benzine motor zuipt als gek om dat gewicht voort te krijgen! Levensgevaarlijk voor brandweer! En waar gaat men met de talloze accu’s naartoe na een jaar of 5-6?

 • Marc Statham

  Ja natuurlijk, half electrische met een benzinemoter met een uitstoor van de jaren 90. En schaf dat aftrekken van de belastingen eens af ipv de zwart werkers nog wat meer te geven,de gewone man moet ook voor zijjn auto werken