Hoeveel citroenen heb je nodig om een auto te starten?

Garage 54
Het is wellicht bekend dat je met het zuur van citroenen stroom op kunt wekken. Maar hoeveel citroenen heb je nodig om een auto te starten? In deze video proberen Russische monteurs een citroenaccu te produceren.

De video van Garage 54, een populaire pagina waarop bizarre auto-experimenten worden uitgezonden, laat zien hoe het citroenzuur van citroenen kan worden gebruikt om elektriciteit te geleiden. Met een citroen kun je best een lampje laten branden, maar met veel citroenen zijn meer dingen mogelijk, zo redeneren de mannen. Een auto starten bijvoorbeeld.

Klaar voor de start
Garage54 Klaar voor de start

De mannen kopen 1.000 citroenen en snijden ze in twee stukken, waarna ze alle helften verbinden met koperen en zinken draden.  Zodra de honderden citroenen op een mat liggen, bedraagt de totale spanning ongeveer 13,5 volt. Genoeg voor een auto zo lijkt het, want die neemt met 12 volt genoegen.

In eerste instantie lijkt de motor aan te slaan in de video, maar dat komt doordat zijn collega hem voor de gek houdt. De ‘citroenaccu’ blijkt slechts 1,5 milliampère sterk te zijn. Om een auto te starten is ongeveer 100 ampère nodig. Uiteindelijk komen de mannen tot de conclusie dat ze 66 miljoen citroenen nodig hebben om een ​​auto te starten. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christophe Tribolet

  @ Peter, Ongeacht de spanning, vanaf 30mA door je hart voel je niets meer (RIP). Uiteindelijk is het de weerstand die bepaalt hoeveel stroom er door iets (je lichaam) gaat, er vanuitgaande dat de spanning ct is, dus NOOIT met je linkerhand aanraken! Als je bezweette handen hebt zul je al prikkels voelen vanaf 80V. 12V voelt een mens niet, omdat de weerstand vd huid te hoog is, je kunt alleen maar 100A bij 12V krijgen als de weerstand 0,12 ohm is, en daar heb je serieus dikke kabels voor nodig.

 • Jan Moerentorf

  Heerlijk! lijkt wel een installatie van Panamarenko

 • frans wimpers

  moesten de journalisten een beetje technisch op de hoogte zijn zouden ze deze onzin niet schrijven

 • raf peeters

  Had je zo ook geweten zonder citroenen te kopen.

 • dirk de smet

  vroeger stopte esso een tijger in je tank nu moeten we er blijkbaar een citroen in stoppen met wat stomme dwaze zaken houden ze zich tegenwoordig bezig,zonde van al het verspilde geld,worden we nu weer kinds ,of word het menselijk ras achterlijk van de welvaart ,op alles weten ze tegenwoordig iets daar wat we nu hebben voor niks meer goed is ,zelf koeien schijten te veel ,man man man wat een achterlijk wereldje