Hittegolf op komst: hoe krijg je je wagen het snelst gekoeld?

Airco van de Range Rover Velar
Jaguar Land Rover Airco van de Range Rover Velar
Het kwik klimt de volgende dagen richting 30 graden en dat betekent dat je wagen in een mini sauna verandert wanneer je hem vijf minuten in de zon achterlaat. Maar hoe krijg je je interieur het snelst gekoeld?

In tegenstelling tot wat je zou denken, hou je best je ramen toe. Je zou denken dat met de ramen open de warme lucht sneller ontsnapt. Maar volgens een onderzoek van de website Thrillist koelt de auto juist sneller als je de ramen dicht laat, omdat er dan geen koude aircolucht ontsnapt (en er geen warme lucht binnenkomt).

Wil je toch de warme lucht laten “ontsnappen”? Doe je ramen dan open 5 minuten voor je vertrekt. Ook met je deuren “wapperen” koelt je interieur af, al gaan we ervan uit dat je dat niet zo graag doet wanneer het 30 graden is.

Airco van de Audi TT
Audi Airco van de Audi TT

Meteen beginnen rijden

Ook in de auto wachten terwijl de airco zijn werk doet is niet zo’n goed idee. De airconditioning werkt immers efficiënter wanneer de wagen rijdt. Rijwind helpt met het koelen van de auto en de compressor van de airco draait sneller, omdat hij met de motor mee draait.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Vregels

  "Doe je ramen dan open 5 minuten voor je vertrekt." en binnen drie minuten is je auto gestolen. De beste en snelste manier is beide ramen 5 cm te openen en airco blazer op stand twee. Ze wordt de warme lucht direkt naar buiten geblazen en na 2 minuten vervangen door frisse lucht.

 • valere vermeulen

  je kan ook je wagen voorprogrameren, om 5 min voor je vertrekt te ventileren. De beste oplossing..., zet je wagen in de garage.

 • Eric Horta

  En wat te doen als je geen airco hebt ?

 • Eric Roeloffzen

  met de gewone trapfiets, altijd airco. plezant en spotgoedkoop, wel goed je ogen gebruiken.

 • piet devlieger

  Tien à vijftien minuutjes voordat je vertrekt de auto laten draaien met de airco op luchtrecyclatie volle bak en je stapt in een lekker frisse auto. Niet mileuvriendelijk ? Mijn gezondheid is me meer waard.