Hiermee kunnen automobilisten op vier wielen tussen de files door rijden, prins Laurent is al jaren fan

De Qooder in actie.
Qooder De Qooder in actie.
Hij heeft vier wielen, dus je kunt er niet mee omvallen. Maar een dak zit er niet op. De nieuwe Qooder heeft weliswaar veel weg van een motorfiets, maar je mag er met een autorijbewijs op rijden. Hij biedt automobilisten de gelegenheid om voortaan tussen de files door te rijden. 

De Qooder (spreek uit: Koeder) is ’s werelds eerste vierwielige motorscooter, met vier kantelbare wielen. Het Zwitserse bedrijf gebruikt hydraulische kanteltechniek voor een optimale wegligging in bochten. Je kunt  met dit vervoermiddel in de bocht hangen als bij een tweewielige motorfiets. De Qooder heeft echter twee voor- én twee achterwielen en daarmee is hij even wendbaar als een motor en stabiel als een auto. 

De aandrijving gaat naar beide achterwielen. Je mag de Qooder met een B-rijbewijs (voor personenauto's) rijden, als dit vóór 2013 is gehaald. De motorscooter is 2,2 meter lang en 84 centimeter breed en weegt 280 kilogram. De cilinderinhoud bedraagt 399 cc en de motor is 32,5 pk sterk (23,8 kW). Het gemiddelde verbruik is in theorie 5,3 liter per 100 kilometer. 

Nu zien we dat juist 40-plussers, die niet met vakantie gaan maar wel dagjes weg willen, de Qooder kopen

Freek Sanders van Well

De Nederlandse importeur van Qooder werkt samen met de onafhankelijke autobedrijven van Bosch Car Service om een dealernetwerk op te tuigen. Door de coronacrisis is de huidige kopersgroep wel een andere dan was bedacht ter voorbereiding op de introductie, zei importeur Freek Sanders van Well van Qooder Nederland eerder tegen vakblad Automotive. “Toen we eind vorig jaar begonnen met de voorbereiding lag de focus op mensen die door de file wilden laveren en parkeerproblemen wilden omzeilen. Nu zien we dat juist 40-plussers, die niet met vakantie gaan maar wel dagjes weg willen, de Qooder kopen.” De importeur verwacht dat dit beeld zal veranderen wanneer het aantal files weer toeneemt.

Prins Laurent

Ook onze prins Laurent is fan van de vierwielige motor. “Ik reis dag in dag uit door Brussel en zocht al langer naar een voertuig dat veilig en stabiel is”, legde de prins aan de pers uit, toen hij in september 2018 zijn voertuig in ontvangst nam. “Op een dag viel mijn oog op de motors van Qooder. Sindsdien leg ik maandelijks 1000 kilometer af in Brussel met deze motor. Ik kan niet meer zonder. En je moet echt willen vallen, want het voertuig valt niet vanzelf.” De prijslijst van de variant met vier wielen begint bij 11.999 euro. Qooder heeft ook een variant met drie wielen (twee voorwielen, één achterwiel) die te koop is vanaf 7.999 euro. Van beide versies komen binnenkort ook elektrische varianten op de markt.

Prins Laurent laveert het liefst op zijn vierwielige Qooder door het Brusselse verkeer. (archieffoto september 2018).
BELGA Prins Laurent laveert het liefst op zijn vierwielige Qooder door het Brusselse verkeer. (archieffoto september 2018).
BELGA10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Pff ,heb dat altijd gezien dat ze zo'n tuig hebben gebouwd voor diegene die niet met een echte moto overweg konden en bang om te vallen in een bocht ,'t is een beetje een kinderfiets met steunwieltjes maar dan alle even groot.

 • Loesje Vranken

  Met een passagier erbij zal hij een pak meer verbruiken door het gewicht van passagier en moto en weinig PK.

 • Bruno Draulans

  Is te breed om goed in files te manouvreren.

 • piet devlieger

  Een leuk voertuig maar ik vraag me af of het dan niet gecategoriseerd wordt als een 'quad' waarvan het gebruik in bepaald steden verboden is.

 • Filiep Lapeire

  Laurent is wel van meerdere vierwielers fan.