Het verhaal achter de ontdekking van 11 gloednieuwe BMW’s uit de jaren ‘90 in een Bulgaarse loods

Elf BMW’s, voornamelijk zwarte, staan sinds de jaren ‘90 ongebruikt in een Bulgaarse opslagplaats.
RV Elf BMW’s, voornamelijk zwarte, staan sinds de jaren ‘90 ongebruikt in een Bulgaarse opslagplaats.
In een oude loods in Bulgarije zijn, verscholen onder lakens, 11 fonkelnieuwe BMW’s uit 1994 ontdekt. Het zijn luxueuze BMW 5 Series E34, met 0 kilometer op de teller. Het lijkt wel ‘de grot van Ali Baba’, maar dan voor autofreaks. Die staan in de rij om een exemplaar te kopen. Dit is het verhaal achter de bijzondere vondst.

Nadat een Bulgaarse garage de unieke ontdekking bekendmaakte, pakten autowebsites uit de hele wereld uit met het nieuws. Verscholen onder dekzeilen, stonden in een oud magazijn in de stad Blagoevgrad elf fonkelnieuwe BMW’s. Te mooi om waar te zijn.

RV
RV

De wagens, waaronder enkele zeldzame modellen, zijn nooit gebruikt. Hun koetswerk is voornamelijk ‘zwart’ en ‘calypso rood’. “De stickers van de dealers zitten er nog op, de documenten zijn erbij en het interieur zit nog in de beschermfolie”, klonk het in de berichten.  

RV
RV

15.000 euro

Hoewel de kilometerstand dichtbij 0 staat, zijn er na al die jaren wel deukjes, krassen of roestplekjes. Maar de Duitse premium BMW’s zagen er nog top uit. Goed genoeg om ook vandaag nog mee te rijden. 

Volgens geruchten zat er een veiling aan te komen. De prijs zou ongeveer 15.000 euro per stuk bedragen. Autoliefhebbers van over de hele wereld toonden interesse en informeerden naar de prijzen.

RV

Van wie de wagens waren en hoe ze in de loods terechtkwamen, was niet duidelijk. Het verhaal ging dat ze waren aangekocht door een leasebedrijf dat eind jaren ‘90 failliet ging.

Een andere theorie zei dat de wagens ooit werden gekocht door een voormalige Bulgaarse minister van Landbouw, voor leden van de Assemblee. Maar de politici keurden de aankoop af omdat ze liever met Mercedes Benz reden. Daarna werden de wagens gedumpt in een oude fabriek.

RV
RV

Milen Milanov, oprichter van de pagina ‘BMW Fans Bulgaria’ op Facebook, beweert de échte waarheid te kennen. Volgens hem stond een Spaanse autodealer in 1994 op de rand van het faillissement. Hij had 186 BMW 5 Series in de aanbieding, waaronder enkele zeer zeldzame modellen, voor ‘een zeer goede prijs’. Een Bulgaarse investeerder rook zijn kans en bracht de Duitse bolides over naar zijn land. 

RV
RV

Maar net toen de man zijn wagens te koop wilde aanbieden, voerde de overheid een nieuwe belasting van 20% in, waardoor hij de winst van zijn superdeal in rook zag opgaan. 

De verkoop van zijn wagens ging blijkbaar zo traag dat in al die jaren slechts 175 wagens zijn verkocht. De 11 BMW’s die nu ‘gevonden’ zijn, is wat overblijft van zijn grote voorraad. 

RV
RV

Ondanks de grote interesse voor de BMW’s op sociale media, denkt Milanov dat de auto’s een weinig rooskleurige toekomst hebben. Mogelijk zijn ze bijna onverkoopbaar. 

Door tal van nieuwe wettelijke voorschriften en normen kunnen de wagens niet meer als ‘nieuw’ verkocht worden. 

RV
RV

Bovendien zijn ze lang niet in zo’n goede staat als eerst gedacht. Enkele wagens moeten volgens Milanov mogelijk opnieuw gespoten worden en hebben roestplekken door de vochtigheid in het pakhuis. Enkele ruiten zijn verbrijzeld. Hier en daar zouden ook onderdelen gebruikt zijn om andere wagens de depanneren.

RV
RV

Bekijk ook:

Wat als je de motor van een straaljager in oude BMW hangt? Russische uitvinder test het uit.

Wat gebeurt er wanneer je met 100 km/u achteruit schakelt? YouTuber Master Milo test het uit.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alain Spreutels

  Tankdop, emblemen die ontbreken, nieuw? geloof er niets van!

 • eric brack

  voormalige oostblok landen waren en zijn nog steeds bekend voor hun auto diefstallen in West Europa.

 • Elfrida Treynvaegers

  Kenners gaan hier grof geld voor betalen en verkopen voor 25000 euro het stuk, op hun dooie gemak.

 • Marc Statham

  Die zullen ook al voor een groot deel aangetast zijn door het vocht.

 • BERT VAN ELST

  mooie vondst, hopelijk krijgen ze deze auto's nog aan de praat....