Ga naar de mobiele website
^ Top

Helft nieuwe wagens in Noorwegen deels of volledig elektrisch

epa
De helft van de nieuw ingeschreven auto's in Noorwegen sinds het begin van het jaar is volledig of deels elektrisch. Dat blijkt uit cijfers van de Noorse overheid.

Elektrische wagens waren goed voor 17,6 procent van de nieuwe inschrijvingen in januari, de hybride wagens voor 33,8 procent. In februari lagen die aandelen met respectievelijk 15,8 en 32 procent iets lager, maar nog steeds opvallend hoog.

Noorwegen is de belangrijkste olieproducent van West-Europa, maar is toch een voorloper als het op elektrisch rijden aankomt. Een Tesla is er al lang geen rariteit meer in het straatbeeld.

Het land voert een stimuleringsbeleid waarbij de aankoop van propere wagens erg sterk gestimuleerd wordt, terwijl de klassieke, niet-elektrische wagens erg zwaar belast worden. Wie groen rijdt, wordt bovendien vrijgesteld van tol onderweg, mag gratis op de ferry en moet niet betalen op openbare parkeerterreinen.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Tesla's worden er verkocht als zoete broodjes waarom, omdat de Noorse staat geen aankooptaks zet op die wagens

 • Louis Meeus

  In Noorwegen rijden ook maar 74 Auto's.

 • Anonymous

  is ook een innovatief land met verstandvisie....In België zijn ze nog niet boven de taalwetgeving uitgekomen...Hier kunnen ze de E-wagen enkel bekritiseren...zonder er evenwel zelf mee te rijden...

 • m c

  Trek de nephybride elektrische wagens er eens vanaf, waar je ocharme nog geen 30km mee kan rijden maar wel 300 a 400 aan fossiele pk's. Dan zal het getal wel heel anders blijken. Dat noem ik geen groene wagen. Integendeel. Maar zo slim zijn de politiekers nog niet

Meld een bug