Groot, klein, rood, oranje,... Kakofonie aan ‘pinkers’ veroorzaakt onduidelijkheid

Hoe vreemd de positie ook lijkt: deze Dodge Challenger heeft wel degelijk zijn richtingaanwijzer aanstaan.
RV Hoe vreemd de positie ook lijkt: deze Dodge Challenger heeft wel degelijk zijn richtingaanwijzer aanstaan.
Een nieuwe ergernis bij automobilisten is de kakofonie aan richtingaanwijzers op voertuigen. Grote, kleine, oranje, rode, statische, dynamische,... Veiligheidsinstituut Vias krijgt regelmatig te horen dat bestuurders niet alle ‘pinkers’ even duidelijk vinden. Het is daarom voorstander van Europese uniformiteit.

“Af en toe krijgen we mailtjes van bestuurders die klagen over de richtingaanwijzers van andere voertuigen. Ofwel worden ze niet gebruikt, ofwel zijn ze niet altijd even duidelijk. Over beide gevallen valt wel iets te zeggen”, zegt Stef Willems, woordvoerder van Vias Institute. 

“Sommige richtingaanwijzers zijn heel klein of staan op minder logische plaatsen. Dan is het begrijpelijk dat je je soms afvraagt: “heeft die nu zijn ‘pinker’ aangezet of niet?” Bovendien rijden hier ook geïmporteerde Amerikaanse wagens van merken als Jeep en Dodge rond, die achteraan rode richtingaanwijzers hebben, in plaats van het gebruikelijke geel-oranje.” Bij sommige wagens, onder meer van Audi, zit er ook beweging in de richtingaanwijzer.

Verwarrend, vindt ook Vias. “Die kakofonie aan richtingaanwijzers zou op Europees vlak toch iets beter geregeld mogen zijn. Zeker omdat ze een van de weinige manieren zijn om in het verkeer aan te geven wat je gaat doen. Daarom willen we ook nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om die effectief te gebruiken, want ook daarover ontvangen wij regelmatig klachten.”

Heel wat richtingaanwijzers zijn tegenwoordig dynamisch: het licht verschuift van binnen naar buiten.
RV Heel wat richtingaanwijzers zijn tegenwoordig dynamisch: het licht verschuift van binnen naar buiten.62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • karel van zand

  het enige dat wat verwarrend zou kunnen zijn, zijn de rode pinkers van amerikaanse modellen... voor de rest, open uw ogen of ga te voet

 • Gunter Verhulst

  Bestuurders zouden ze beter gebruiken ipv te muggeziften over hun uiterlijk!

 • Marc Van der Vloedt

  Er zijn er zelfs die rapper zijn dan dat hun dynamische richtingaanwijzer kan aanwijzen wat ze gingen doen of al gedaan hebben. Het oogt natuurlijk heel mooi en chique (en steekt de ogen uit) als je daar achterkomt of bent.

 • Pat Debal

  Vroeger waren er niet anders dan zo pinkers jongens toch rood en oranje is hetzelfde zien ze het niet ga de oogarts raadplegen

 • Raoul Rouma

  Waar zijn die muggenzifters bij VIAS mee bezig! Bezigheidstherapie en de automobilist wat plagen met onzinnige prietpraat. Van het moment dat een richting wordt aangegeven zal het kleurtje niet een rol spelen, indien het maar duidelijk is en vandaag met die led lampjes in dat zo. Weer eens het bewijs dat dit clubje wereldvreemd is en niemand zal die missen indien het opgedoekt word.