Gratis app moet auto’s waarschuwen voor naderende voetgangers

De digitale app !Important zorgt voor een beschermingszone rond voetgangers, motorrijders en fietsers.
!important De digitale app !Important zorgt voor een beschermingszone rond voetgangers, motorrijders en fietsers.
Een gratis app moet ongelukken voorkomen door automobilisten op de hoogte te stellen van naderende voetgangers en fietsers. Het Amerikaanse bedrijf, dat de app ontwikkelde, spreekt van een ‘digitale veiligheidsgordel’ voor fietsers en voetgangers.

De applicatie deelt de locatie van een gebruiker met voertuigen in de buurt. De technologie kan daarnaast bestuurders waarschuwen en zelfs automatisch de remmen van auto's en vrachtwagens activeren om een ​​aanrijding met een voetganger, fietser of motorrijder te vermijden.

De app !important creëert volgens het bedrijf een virtuele ‘beschermingszone’ rond elk individu. Je smartphone geeft je (geanonimiseerde) gps-coördinaten door aan alle nabijgelegen voertuigen. De gegevens van de app zorgen ervoor dat de auto voetgangers sneller herkent, zodat botsingen worden voorkomen. De makers werken voor de ontwikkeling samen met de universiteit van Berkeley, 

Twintig veelvoorkomende scenario’s

De app moet vanaf volgend jaar beschikbaar zijn, maar wordt in eerste instantie alleen aangeboden voor voetgangers en is enkel ontworpen voor twintig veelvoorkomende scenario’s. Het gaat dan bijvoorbeeld om onvoorspelbaar gedrag van voetgangers en situaties waarbij de bestuurder is afgeleid of het zicht van de automobilist is geblokkeerd. Volgens het bedrijf kan deze technologie de komende tien jaar tot een miljoen levens redden.   Globaal gezien sterven ieder jaar meer dan 270.000 voetgangers in het verkeer. Het totale aantal verkeersdoden wereldwijd ligt elk jaar op 1,35 miljoen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jeroen Van Dijck

  Zou men niet beter een app ontwikkelen die het toestel automatisch uitschakeld als er een auto aankomt? Zo kan de voetganger beter op het verkeer letten en veilig oversteken !!!

 • Wilfried Ingels

  Als dat miljoenen levens kan redden waarom is iemand daar tegen en wat heeft dat met de privacy te maken. Nu nog voertuigen maken die de snelheidsbeperkingen respecteren en we redden nog miljoenen levens en onze flitspalen en traject controles kunnen verdwijnen want dat zijn gewoon geld machines.

 • Ben Van Vlaenderen

  dus ze hebben eindelijk iets gevonden voor het laatste beetje privacy af te nemen... dan weten ze direct waar iedereen loopt op de wereld, totale controle...

 • RENE LENAERTS

  Kan het omgekeerde ook? Zou nuttig zijn voor smartphonezombies.

 • Jest and Dogs

  Niets nieuw audi remt automatisch al