Google neemt patent op 'kleverige' zelfrijdende auto's die voetgangers moeten beschermen

De zelfrijdende auto's van Google zullen volgens het bedrijf vele keren veiliger zijn dan gewone auto's. Miljoenen levens zullen worden gespaard wanneer mensen niet meer zelf achter het stuur plaatsnemen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en botsingen kunnen niet helemaal uitgesloten worden, ook niet met een zelfrijdende auto. Daarom heeft Google een patent genomen op een kleeflaag die voetgangers moet beschermen wanneer ze worden aangereden.

Je kan de kleeflaag vergelijken met kleefstrips voor vliegen. Wanneer een voetganger wordt aangereden, zal hij dankzij de kleeflaag op de auto blijven kleven en niet hard tegen de grond worden gekatapulteerd.

"Bij een botsing tussen een voertuig en een voetganger, zijn verwondingen bij de voetganger vaak niet enkel de oorzaak van de initiële impact van de botsing, maar ook van een secundaire impact tussen de voetganger en de rijweg of een ander object", staat in het patent te lezen. "De lijmlaag doet een voetganger aan het voertuig kleven, zodat de voetganger niet wordt weggeslingerd."

AFP

De volledige voorkant van de wagen zou voorzien worden van een kleeflaag. De laag zou echter enkel worden geactiveerd bij een botsing, zodat insecten, bladeren en mensen niet bij de minste aanraking aan de auto blijven kleven.

Google zit volop in de testfase en laat een vloot van 57 zelfrijdende wagens rondtoeren. De zelfrijdende auto's waren al betrokken in verschillende ongevallen, maar de meeste botsingen werden veroorzaakt door andere wagens die bestuurd werden door mensen.

Google wil de zelfrijdende auto in 2020 op de markt brengen.

uspto.gov