Frans ‘schokverkeerslicht’ verovert Europa

Screenshot YouTube
Wie in Parijs bij een voetgangersoversteekplaats het rode licht negeert, loopt kans zich bijna letterlijk dood te schrikken. Nu wil ook Duitsland deze ‘schokverkeerslichten’ introduceren.

Het negeren van het rode licht als voetganger wordt in de Franse hoofdstad - als je pech hebt - ‘beloond’ met het geluid van slippende banden van een keihard remmende auto. Het verkeerslicht staat er al sinds 2017 en is het uitvloeisel van een campagne van het Parijse openbaar vervoerbedrijf DRIEA. 

De Duitse liberalen van de FDP willen het 'schokverkeerslicht’ ook in Duitsland invoeren. “Elk jaar verongelukken tientallen voetgangers in München omdat het rode licht wordt genegeerd”, zegt gemeenteraadslid Thomas Ranft. “We moeten dit idee uit Parijs overnemen om voetgangers op te voeden.”

‘Ne prenez pas le risque de voir la mort en face’, oftewel: ‘loop niet het gevaar de dood in de ogen te kijken’ is de naam van de campagne die is bedoeld om Parijse voetgangers te waarschuwen voor de gevolgen van het negeren van het rode licht. Ieder jaar raken 4.500 inwoners van Parijs hierbij gewond, of erger.

Zodra een voorbijganger het kruispunt bij rood licht oversteekt, klinkt via luidsprekers uit een reclamebord keihard het geluid van piepende autobanden. Ondertussen worden de reacties van de overtreders vastgelegd door een camera - en iets later weergegeven op een videoscherm aan de overkant. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  Geweldig. Kan ik dat ook als toeter op mijn moto installeren? Ik heb ook een camera.

 • Benny de Groot

  Dat werkt de eerste keer ja. Ik zie de jeugd hier zelfs nog misbruik van maken ook en er een spelletje van maken.

 • Rayan El Arami

  Keigoed idee maar helaas slechts doenbaar voor korte tijd wegens een risico op gewenning. Wedden dat heel wat van de overtreders bij het volgende verkeerslicht gewoon terug bij rood oversteken en eens glimlachen bij het horen van slippende remmen? Tot het een keer menens is...

 • guido vermeyen

  Parijs heeft de minste mensen met hartklachten.....

 • Gino Denil

  Tot er iemand een hartaanval door krijgt.