Flits-apps als Waze en Flitsmeister verboden in Duitsland

Telefoon-apps die waarschuwen voor snelheidscontroles zijn vanaf heden verboden in Duitsland.
ANP Telefoon-apps die waarschuwen voor snelheidscontroles zijn vanaf heden verboden in Duitsland.
Bestuurders die een flitspaal-waarschuwing in de auto gebruiken in Duitsland, lopen sinds kort kans beboet te worden. De Bondsraad heeft hiertoe de wegverkeerswet aangescherpt. 

In de Duitse wegverkeerswet was al opgenomen dat ingebouwde radarverklikkers en losse apparatuur die ertoe dient om controles aan te kondigen of te verstoren verboden is. Sinds 14 februari mogen ook apps met die functie niet meer. Tot voor kort was dit nog een grijs gebied omdat telefoons dat niet als hoofddoel hebben.

Artikel 23 in de wegverkeerswet is nu veranderd, zodat het ook om apparaten gaat die naast hun hoofddoel ook de controles kunnen verklikken en/of verstoren. De flitspaal-app installeren is op zich niet strafbaar, alleen het gebruik ervan is verboden. Hetzelfde geldt voor navigatieapparatuur. Veel navigatiesystemen worden geleverd met een vooraf geïnstalleerde flitspaal-waarschuwing. Als je die functie permanent uitschakelt, ben je niet strafbaar.

Er zit ook nog een flinke een maas in de nieuwe wet. De passage in de wegverkeerswet verwijst expliciet naar de bestuurder. Andere passagiers zijn vrijgesteld. In theorie zou de bijrijder een flitspaal-app mogen gebruiken. Het probleem daarbij is alleen dat hij de bestuurder ook niet mag waarschuwen voor flitspalen. De vraag is echter hoe de aanklager dit zou kunnen bewijzen wanneer het op een rechtszaak aankomt. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leopold D'hauwe

  Ik spreek mij niet uit over de apps, maar is dat grondwettelijk haalbaar om apps te verbieden? Coyote werkt bijvoorbeeld via sociaal netwerk. Volgens mij kan je een sociaal netwerk niet verbieden in een democratie.

 • Mike Van Lyssebettens

  In Duitsland mag je bijna niks meer. Als je een dashcam hebt word die bij controle in beslag genomen. En de gsm is toch nog altijd privé. In mijn gsm kijken ze niet. Maar 300km/u mag dan weer wel

 • Ghislain Geerts

  In vele nieuwe wagens zit er verkeersbord herkenning waarom wordt dit niet effectief gebruikt in plaats van wat het nu is een gadget maar het enigste probleem zou zijn dat de overheid veel geld zou mislopen .

 • felix strackx

  Wat is dan de bedoeling van een flitspaal? Dat je trager rijdt toch?

 • Jules Vermeers

  Als ze dat zo goed gaan nagaan als al de rest moeten we er ons niet veel van aantrekken.