Fiat wil fuseren met Renault

AFP
De Italiaans-Amerikaanse automaker Fiat Chrysler stelt een fusie met zijn Franse concurrent Renault voor. Dat heeft het autoconcern vandaag bekendgemaakt. Een fusie van beiden zou leiden tot de op twee na grootste autoproducent ter wereld. De raad van bestuur van de Franse automaker bestudeert het voorstel.

De fusie zou gebeuren op basis van een 50/50-verdeling middels een Nederlandse holding, aldus de verklaring van Fiat. De raad van bestuur van Renault liet na een bijeenkomst weten dat ze het voorstel bekijken. Naar verwachting kan een beslissing over een fusie dagen tot weken aanslepen.

Fiat Chrysler en Renault zouden de nummer drie op de wereldwijde automarkt worden, na Volkswagen en Toyota. Samen maakten Fiat en Renault vorig jaar 8,7 miljoen wagens. 

Volgens Fiat hebben beide bedrijven een “brede en complementaire merkenportefeuille” en bedienen ze de hele automarkt, gaande van luxewagens tot auto’s voor het brede publiek. Het nieuwe bedrijf zou volgens Fiat “een wereldleider worden in een sector in volle verandering met een sterke positie in nieuwe technologie, waaronder elektrisch en autonoom rijden”.

Gesjoemel 

Renault zit al in een alliantie met de Japanse automakers Nissan en Mitsubishi. Maar de arrestatie van voormalig Renault-baas Carlos Ghosn wegens financieel gesjoemel heeft die alliantie onder druk gezet.

Automakers wereldwijd staan onder grote druk om zwaar te investeren in nieuwe technologieën en tegelijkertijd zich aan te passen aan trends zoals autodelen. Dalende verkopen in de grote automarkten - China, de VS en Europa - hebben de noodzaak tot consolidatie nog meer op scherp gezet.

Franse overheid

De Franse regering is het fusieproject “gunstig gezind”. Dat heeft de woordvoerster van de Franse regering maandag gezegd. Op voorwaarde natuurlijk dat de voorwaarden van de fusie gunstig zijn voor de economische ontwikkeling van Renault en de werknemers, aldus nog de woordvoerster.

De Franse overheid is de belangrijkste aandeelhouder van het automerk, met een belang van 15 procent.

Reuters6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Toran Korshnah

  Fiat maakt goede autos. De Punto van mijn zoon is echt wel comfortabel en probleemloos. En van mijn Nissan ook geen kwaad woord.

 • wim rooyakkers

  Als de fusie er komt, misschien dat ze dan eens een betrouwbare auto kunnen bouwen,want de 3 merken staan nu niet bekend als zeer betrouwbaar.

 • Marco Debart

  Dat is reeds het geval.

 • Johan Van Biesen

  Fusie door middel van een Nederlandse Holding, in andere woorden, een prima truk van de foor om belastingen te ontduiken...

 • Paul De Grove

  Met Fiat gaan ze failliet? Dan had dat al jaren terug moeten gebeuren,.. is een van de oudste autolabels ter wereld