Europese parlementsleden: snelheidsbegrenzers verplicht voor alle nieuwe auto's vanaf 2022

Als het aan een aantal Europese parlementsleden ligt, worden alle nieuwe auto’s vanaf 2022 uitgerust met elektronica die actief voorkomt dat ze te snel kunnen rijden. 

Een groep Europarlementariërs heeft een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat alle nieuwe auto’s over drie jaar verplicht worden uitgerust met snelheidsbeperkende technologie, genaamd ‘Intelligent Speed ​​Assist' (ISA). Naar schatting zou deze maatregel het aantal verkeersdoden in Europa met 20 procent kunnen verminderen en binnen een periode van 15 jaar maar liefst 25.000 doden op Europese wegen voorkomen.

De technologie werkt met behulp van een snelheidsherkenningcamera en/of GPS-gekoppelde snelheidslimietgegevens om bestuurders te adviseren over de huidige snelheidslimiet. Deze systemen zitten al in veel moderne auto's ingebouwd. De ISA-systemen remmen de auto niet automatisch af, maar beperken simpelweg het motorvermogen, waardoor het voertuig niet voorbij de ter plekke geldende snelheidslimiet komt. 

De begrenzers worden in eerste instantie geïnstalleerd met een systeem waarmee bestuurders tóch kunnen versnellen door hard het gaspedaal in te trappen. Dit zou het veiliger maken voor een bestuurder, mocht het nodig zijn om kort te accelereren om snel weg te komen bij een gevaarlijke situatie. Maar al na enkele seconden verschijnen waarschuwingssignalen op het dashboard, net zolang totdat de auto weer vertraagt tot de maximumsnelheid. 

Andere verplichte veiligheidsmaatregelen die binnen drie jaar moeten worden ingevoerd - vooropgesteld dat ze worden goedgekeurd door het Europees Parlement, de Europese Commissie en de afzonderlijke lidstaten - omvatten rijstrookhulp en automatische noodremsystemen.
131 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ed Leviud

  Dat gaat nooit werken. Als de gps denkt dat je op een parallelweg rijdt vertraagd je auto naar 30 op de snelweg.

 • piet devlieger

  Dus snel nog even een normale auto kopen in 2021. Of beter nog, een oldtimer waar geen electronica of zo weinig mogelijk electronica in zit.

 • Ann Danckaert

  En de moto's dan ook

 • Gerrit Baas

  Goed idee maar weeral electronica erbij die meestal eerst defect is.

 • Andy De Schieter

  Mag vandaag al in gevoerd worden. Ik begrijp niet waarom iemand daar een probleem mee kan hebben.

Video