Europese Commissie wil veiligheid nieuwe wagens verhogen met standaard alcoholslot en andere moderne snufjes

BELGA
Om de veiligheid van het wegverkeer te verbeteren, wil de Europese Commissie dat nieuwe voertuigmodellen verplicht uitgerust worden met een hele reeks geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, zoals alcoholsloten en systemen die slaperigheid en verstrooidheid detecteren.

De Commissie wil onder meer dat nieuwe personenauto's in de hele Europese Unie standaard uitgerust worden met geavanceerde noodremsystemen, rijstrook- en snelheidsassistentie, alcoholsloten en systemen die slaperigheid detecteren. In vrachtwagens wil de Commissie ook een systeem dat chauffeurs attent maakt op de aanwezigheid van voetgangers en fietsers. Ze maakt zich sterk dat de introductie van de nieuwe systemen amper invloed zullen hebben op de prijzen.

10.500 levens redden

In combinatie met een systematische analyse van gevaarlijke verkeerspunten en gerichte investeringen zullen de nieuwe veiligheidssystemen het komende decennium meer dan 10.500 mensenlevens redden, meent de Commissie. Vorig jaar vielen er 25.300 doden en 135.000 zwaargewonden op Europese wegen. Met die cijfers wordt het bijzonder moeilijk om het aantal dodelijke slachtoffers te halveren tegen 2020, zoals in 2010 was vooropgesteld.

"Negentig procent van alle verkeersongevallen is te wijten aan menselijk falen. De nieuwe verplichte veiligheidsvoorzieningen zullen het aantal ongevallen verminderen en de weg vrijmaken voor een zelfrijdende toekomst met geconnecteerde en automatische voertuigen", zo lichtte eurocommissaris voor Interne Markt Elzbieta Bienkowska de voorstellen toe.

Elzbieta Bienkowska.
EPA Elzbieta Bienkowska.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Kerremans

  Die heeft blijkbaar nog nooit een optielijst van een auto bekeken, als het niet standaard op de wagen zit kost het enkele 1000 € meer, (anders verrekend in de prijs) Die dacht vroeger waarschijnlijk ook dat een choke een handige handtas drager was.

 • Bart Verbeeck

  De Europese commissie wil ... ons volledig leven naar hun hand zetten. Er blijft niets over van de welgemeende unie, het gaat enkel nog over nieuwe regeltjes, burgers en bedrijven afdreigen ... Wie neemt Europa nog serieus??? EU exit is voorgeprogrammeerd.

 • Lucky Hedinckx

  hoe met de zelf rijdende auto? die rijdt dan ook niet meer weg ... want de bestuurder moet altijd kunnen ingrijpen ...

 • Mia Verhulst

  Ik wil dat niet in mijn auto! Ik ben de enige die met mijn wagen rijd en ik drink nooit alcohol. Ik lust dat gewoon niet!

 • Erwin De Gheldere

  Moest men zoveel niet naar zijn snelheidsmeter moeten kijken in plaats van naar het verkeer , zouden er ook al minder slachtoffers zijn denk ik.