Europa wil nóg strengere eisen voor uitstoot nieuwe auto's

De EU steunde deze week een ambitieuzere doelstelling voor het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide voor auto's en bestelwagens. De nieuwe eis luidt 45 procent reductie tegen 2030. Dat is 15 procent meer dan nu.

Dat zou betekenen dat de aanvankelijke conceptdoelen van een reductie van dertig procent tegen 2030 aanzienlijk worden aangescherpt. De tussendoelstelling voor 2025 zou van -15 naar -20 procent gaan. Het wetsontwerp van de Europese afgevaardigden is al goedgekeurd door de Commissie Leefmilieu van het Europees parlement.

Volgens het plan zouden autofabrikanten hun algemene doelstellingen kunnen verlagen door meer emissiearme voertuigen te verkopen, maar ACEA, de bond van Europese autofabrikanten, sprak dat tegen. "We kunnen deze elektrische auto's niet door de keel van mensen duwen", zei ACEA-secretaris-generaal Erik Jonnaert voorafgaand aan de stemming.

De nieuwe doelstellingen zijn aangescherpt in het kader van het Akkoord van Parijs. Dat verplicht Europa ertoe om zijn algemene CO2-uitstoot - en dus niet alleen die van de autosector - in 2030 te laten dalen met 40 procent in vergelijking met die van 1990. Volgens de ACEA is het oneerlijk dat de auto-industrie een grotere inspanning moet leveren en aldus de rol van zondebok krijgt. 
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Wie nu nog niet doorheeft dat de brandstofwagen naar de uitgang gedwongen wordt ...

 • marc COENEN

  minder en minder co uitstoot moet in de rest van Europa,behalve Duitsland daar draaien de elektriciteit centrales volle bak op steenkool maar ja zij zijn de baas he......zij moeten niks al twee oorlogen gestart en verloren en......nog steeds de baas...manman

 • emiel wouters

  Europa kan misschien beslissen om de uitlaat op de auto's af te schaffen. dan zijn we toch direct van de uitlaatgassen af. geen uitlaat dus ook geen uitlaatgassen. Is daar nu geen enkele politieker op gekomen. Ik ben maar een onnozel manneke Zelle.

 • Jan Baroen

  James, gaan we dan ook alle elektrische wagens verbieden die elektriciteit gebruiken waar bij de productie CO vrijgekomen is? Het totaalconcept van elektrische wagens zijn op termijn even vervuilend als deze van benzine- of dieselwagens.

 • willy platteau

  en als de heren & dames uit hun ivoren toren komen om met vliegtuigen maandelijks naar Straatsburg te vliegen , ontelbare vrachtwagens die telkens al hun paperassen en de rest moeten verhuizen ,die rijden en vliegen met water zeker? maar de burger , die mag voor alles wat zij verbrassen ,betalen !