EU-toezichthouder: "Binnen een paar jaar zijn dieselauto's volledig verdwenen"

AFP
Dieselauto's hebben hun tijd gehad. "Ik denk dat ze binnen een paar jaar volledig verdwenen zijn", zegt eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bieńkowska in een interview met persbureau Bloomberg.

De toezichthouder ziet het dieselschandaal rondom Volkswagen als keerpunt. De Duitse autofabrikant gaf in september 2015 toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om dieselwagens in testen minder vervuilend te laten lijken dan ze zijn. Dat heeft volgens de Poolse politica "het sentiment in de samenleving over emissies en schone auto's" flink geraakt.

De veranderde perceptie kan de Europese Unie, waar nog altijd ongeveer de helft van de auto's op diesel rijden, helpen bij zijn ambities een voorloper te worden op het vlak van elektrisch rijden. Nu heeft Tesla nog een voortrekkersrol in de Verenigde Staten en is China in zijn eentje goed voor de helft van de verkopen van elektrische auto's.

De Europese Commissie probeert samen met de industrie te zorgen dat er Europese accu's worden gefabriceerd. "Het is het soort project dat een lidstaat niet alleen van de grond kan krijgen." Volkswagen heeft het roer ook omgegooid. De automaker wil tegen 2025 jaarlijks 3 miljoen elektrische auto's verkopen en heeft 40 miljard euro uitgetrokken voor dat doel. De EU kan daar bij helpen door beleid aan te passen. Maar productiedoelen, zoals in China, gaan een brug te ver.

Vorige week steunden lidstaten een aanpassing van de regels waardoor de Europese Commissie meer zeggenschap krijgt bij het keuren van auto's. Fabrikanten kunnen daardoor tot 30.000 euro boete per auto krijgen en gedwongen worden tot terugroepacties. Nu gebeurt dat nog meestal per lidstaat en fabrikanten hebben vaak veel invloed bij overheden.

EPA150 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Morgen ga ik mijn nieuwe dikke diesel afhalen - eens zien hoe die zal verdwijnen. Zo van "zap" en weg ? En de vorige hou ik ook nog, enkel voor de fun.

 • Michel Mahy

  Klinkklare onzin. Diesel uit de steden bannen maakt zin zolang de stikstofoxides niet kunnen verminderd worden maar daar komt zeker een oplossing voor. Over fijnstof heb ik mijn zware bedenkingen. Het grootste aandeel van fijnstof komt bij een moderne dieselwagen absoluut niet van de motor, maar zoals bij elke wagen, ook hybride en electrische wagens, van de remmen en de bandenslijtage. En daarover wordt geen woord gerept.......

 • Geert Tamsyn

  Tja, Kirsten Hershe, binnen enkele jaren zal u dan moeten vervuilen door uw roetbraker stationair te laten draaien op uw oprit, want u zal er nergens meer mee mogen rondrijden.

 • Kirsten Hershe

  Als oldtimerliefhebber en bezitter van het eerste uur keert mijn maag wanneer ik dergelijke misselijk makende berichten lees. Mijn 28 jaar oud dieselvoertuig heeft +365000km op de teller en verbruikt 8L/100km. Met een uitstoot van 177gr./CO2 wat zeer weinig is in vergelijking met een Porsche Panamera welke 173 g/km uitstoot! Dat is een moderne benzinewagen, ik wordt uit steden verbannen, de Porsche knalt er rustig doorheen! Hypocriete zever tot en met en ik blijf vervuilen tot aan mijn dood.

 • jean petermans

  Allen Electrische, prima maar dan zouder er grote tanklaadparken moeten komen ipv. Parkings en nu juist dat zie ik niet zo dadelijk gebeuren.