En plots duikt er - letterlijk - een probleem op voor Volvo in Australië: kangoeroes

Thinkstock
De Zweedse autobouwer Volvo heeft toegegeven dat er bij tests met een zelfrijdende wagen problemen zijn opgedoken, en wel in de vorm van kangoeroes. De auto slaagt er niet in de springende dieren te ontwijken bij een aanrijding.

Volvo ontwikkelde in Zweden een detectiesysteem dat grote dieren op tijd moet spotten en zelfrijdende wagens op tijd moet doen remmen of uitwijken. Maar het bedrijf heeft nu ontdekt dat herten en elanden niet helemaal hetzelfde zijn als kangoeroes.

Bij tests in Australië hebben de Volvo-ingenieurs namelijk ontdekt het systeem de springende dieren niet altijd detecteert doordat het niet overweg kan met hun aparte manier van bewegen.

Volvo erkent het probleem maar zegt dat het een deel van de normale ontwikkeling van het systeem is. Tegen 2020, wanneer de eerste zelfrijdende wagen op de markt moet komen, zal het hoe dan ook opgelost zijn. "Dit is deel van het ontwikkelingsproces. Elk bedrijf dat aan autonome auto's werkt, zal dezelfde ontwikkeling moeten doormaken", aldus Kevin McCann met Volvo Australië. "We hebben onze ingenieurs naar hier gehaald om te leren hoe de dieren bewegen en hoe we onze computers eraan moeten aanpassen."

Volgens David Pickett, technisch manager bij Volvo, heeft het detectiesysteem het moeilijk omdat het de grond als referentiepunt neemt om de afstand tot het dier in kwestie te berekenen. Als een kangoeroe opspringt, lijkt het dier plots veel verder weg dan wanneer het weer neerkomt.