Elon Musk negeert verbod en hervat Tesla-productie in Californische fabriek: “Als jullie iemand moeten arresteren, laat het dan mij zijn”

De Tesla-fabriek in Fremont.
Photo News De Tesla-fabriek in Fremont.
Autobouwer Tesla heeft zijn personeel in Californië laten weten dat ze weer aan het werk kunnen. Daarmee gaat de maker van elektrische auto's in tegen een besluit van de lokale autoriteiten dat Tesla's grote fabriek in Fremont nog niet heropgestart mag worden. Maar daar trekt topman Elon Musk zich niets van aan: hij benadrukte in een verklaring zelf ook aan de lopende band te gaan staan. “Als er iemand gearresteerd zal worden, dan vraag ik dat ze alleen mij oppakken.”

Tesla moest net als andere autofabrieken eind maart de deuren sluiten in verband met de corona-uitbraak, maar Musk staat te popelen om de deuren opnieuw te openen. In een mail aan het personeel lichtte hij hen zondagavond in dat de werknemers opnieuw aan de slag konden gaan. “De lockdown is afgelopen en we gaan opnieuw in productie!”, was de titel van het bericht van de CEO. 

Over de opstelling van de lokale overheid was afgelopen dagen al veel te doen. Musk dreigde de fabriek en het eveneens in Californië gelegen hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto zelfs te verplaatsen naar andere Amerikaanse staten als Texas of Nevada, als de autoriteiten niet van mening zouden veranderen. De Teslabaas kondigde ook een rechtszaak aan tegen Alameda County, waar Fremont, net ten zuiden van San Francisco, deel van uitmaakt.

Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin mengde zich eveneens in de discussie. Hij vond dat de staat Californië al het nodige moest doen om Tesla te helpen diens enige Amerikaanse autofabriek te heropenen. De gouverneur van Californië heeft op zijn beurt laten weten in gesprek te gaan met Tesla. Hij gaat er van uit dat de fabriek volgende week pas echt opgestart kan worden.

"Dit slaat helemaal nergens op”

Volgens Musk heeft hij wel degelijk al de toestemming van de staat Californië om opnieuw op te starten, maar werd die beslissing herroepen “door een onverkozen districtsambtenaar”. “Ook mogen alle andere autobedrijven in de VS opnieuw opstarten, behalve Tesla. Dit slaat helemaal nergens op”, zegt hij op Twitter. De beslissing is afhankelijk van de staten, en niet van de federale overheid. Zo startten gisteren ook verschillende fabrieken in autostaat Michigan geleidelijk aan opnieuw op. General Motors, Ford en Fiat, de drie grootste autobouwers in de regio rond Detroit, zeggen vanaf 18 mei de productie opnieuw echt op te starten.

De autoriteiten van Alameda County zeggen op de hoogte te zijn van de heropening van de fabriek. Tesla is op de hoogte gebracht dat de fabriek niet mag heropstarten zonder een goedgekeurd plan daarvoor, aldus een verklaring van de lokale overheid. Alameda County verwacht op korte termijn een voorstel van Tesla te ontvangen en hoopt dat het bedrijf mee zal werken “zonder verdere handhavingsmaatregelen”.

Ondertussen is op beelden bij diverse Amerikaanse media te zien dat er al heel wat medewerkers bij de fabriek zijn aangekomen. Ook leek het er maandag op dat de parkeerplaats van het terrein steeds voller raakte, allemaal tekenen dat de productiefaciliteit al weer in bedrijf zou zijn.

De Tesla-fabriek in Fremont.
REUTERS De Tesla-fabriek in Fremont.
REUTERS
Een truck met nieuwe Tesla's verlaat de fabriek.
AP Een truck met nieuwe Tesla's verlaat de fabriek.
De Tesla-fabriek in Fremont.
REUTERS De Tesla-fabriek in Fremont.

Lees ook:

De nieuwste telg van de Musk-dynastie: Canadese zangeres Grimes schenkt Elon Musk zevende zoon (+)

Wantrouwen tegen elektrische auto blijft groot: “Die 300 kilometer actieradius, ik ken dat...” (+)

Elektrisch rijden wordt weer betaalbaarder: zijn deze modellen je geld waard? (+)
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludwig Vanden Boer

  Opsluiten op water en brood tot hij zijn 'bevel' herroept.

 • Jeroen Jansen

  Schitterend man! Zo moesten er meer zijn!!

 • Hans Mannaerts

  Meert Dominique, SpaceX is een winstgevend bedrijf dat overleeft zonder kapitaalinjecties van investeerders. Elke lancering die zij doen is winstgevend ondanks dat ze veel goedkoper kunnen lanceren dan de gevestigde waarden in de industrie. Tesla heeft de voorbije kwartalen ook winst in de boeken mogen schrijven en is op weg om structureel winstgevend te worden.

 • Geert Tamsyn

  Dominique Meert, ik denk dat het omgekeerd is: Tesla maakte de afgelopen 2 kwartalen winst, Mercedes boekte 1,6 miljard verlies.

 • Anke Jansen

  Weer een bewijs dat de grote bazen het voor het zeggen hebben die staan boven de politiek en de politiek moet naar hen luisteren juist zoals in België hier