Einde aan vertrekspeculatie: Elon Musk blijft nog vele jaren Tesla-baas (maar krijgt geen loon)

Elon Musk.
EPA Elon Musk.
De Amerikaanse miljardair Elon Musk zal de producent van elektrische voertuigen Tesla nog een hele tijd blijven leiden. Hij krijgt geen cash loon, maar wordt alleen betaald in aandelen indien het bedrijf bepaalde ambitieuze doelen haalt. 

Met de nieuwe betalingsovereenkomst van 10 jaar, die vandaag werd bekendgemaakt, komt er een einde aan de speculatie dat de 46-jarige miljardair Tesla zou verlaten om zich te concentreren op de leiding van zijn ruimtevaartonderneming SpaceX. 

Musk zal de komende jaren CEO blijven van Tesla, of voorzitter en productverantwoordelijke (chief product officer) worden. Dat maakt de weg vrij voor een nieuwe CEO, die wel aan Musk zou moeten rapporteren. 

Marktwaarde

Elon Musk kan aandelen krijgen in functie van onder meer de marktwaarde van Tesla. Die bedraagt momenteel 59 miljard dollar. 

Een eerste aandelenpakket (van ongeveer 1 procent van de uitstaande aandelen of 1,69 miljoen aandelen) krijgt hij als de waarde 100 miljard dollar overschrijdt, en vervolgens om de 50 miljard dollar, tot 650 miljard dollar. Dat zou Tesla in het rijtje zetten van ondernemingen als Alphabet (Google) en Microsoft. Als geen van de doelen wordt gehaald, krijgt Musk niets. 

Toen Musk in 2012 een gelijkaardige betalingsovereenkomst sloot, was Tesla ongeveer 3 miljard dollar waard. De aandeelhouders moeten het nieuwe plan nog goedkeuren in maart.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Saenen

  Gebakken lucht ??? Hahahahaha. Paypal ? De helft van de wereld gebruikt het. En dat was zelfs niet het eerste succesproduct van Musk. SpaceX ? Heeft de raketindustrie op zijn kop gezet, heeft vorige jaar het meest aantal lanceringen van alle ruimteorganisaties gehaald. Tesla ? Ik heb intussen ruim 200.000 km gereden... "met gebakken lucht" ??? Wie is er hier ziende blind ?

 • Harmen van den Heuvel

  Maar door hem komen de elektrische auto's in een stroom versnelling. Of hij het zal redden blijft een vraag. De concurrentie werkt ook hard. Daarnaast zie ik nog een energie transport probleem de kop op duiken. Alle accu's moeten wel zo snel mogelijk geladen worden en dat zijn veel kw uren.En of snel laden met hoge amperage's. Dan moeten er onder de straat ook heftige kabels komen.

 • Geert Matthys

  Na Trump komt er weer een democratische prutser en dan zal er geen geld zijn voor space en worden elektrische karren gewoon weer in China gemaakt voor de happy few in Californië.

 • peter colson

  Ben blij dat ik niet de enige ben die dat inziet, Urmer. De hyperloop, much ado about nothing. Tesla, op 1 uitzondering na nog nooit winst gemaakt, steeds mijlenver achter op het geplande aantal wagens dat ze per jaar kunnen produceren. Als een aannemer je vertelt dat hij je huis bouwt in een maand tijd en vervolgens meer dan een jaar nodig heft om het te bouwen, dan ging je meteen naar het gerecht wegens contractbreuk.

 • John Ulmer

  Elon Musk is de meester in het verkopen van gebakken lucht ! Dat zal binnen enkele jaren wel duidelijk worden....