Eerste elektrische Mercedes combineert domme fouten met briljante technologie

De elektrische Mercedes EQC biedt minder reikwijdte dan de concurrentie, maar het comfort en infotainment zijn superieur.
RV De elektrische Mercedes EQC biedt minder reikwijdte dan de concurrentie, maar het comfort en infotainment zijn superieur.
De allereerste elektrische Mercedes heeft een bizarre mix van kwaliteiten. Hij is stiller, intelligenter en comfortabeler dan de concurrentie, maar loopt achter met zijn reikwijdte en laadsnelheid.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Sommige autofabrikanten blijven te lang in hun tradities hangen. Terwijl ze vroeger gemakkelijk een jaar of vier jaar de tijd namen om aan een nieuwe auto te werken, gaan de ontwikkelingen tegenwoordig net zo snel als bij de smartphones uit Silicon Valley. Daarover struikelt Mercedes-Benz bij zijn eerste volledige elektrische model, de EQC. Jaguar maakte dezelfde fout eerder met zijn iPace.

Waar vier jaar geleden elektrisch rijden nog een tamelijk onontgonnen gebied was, komen merken tegenwoordig met een steeds grotere reikwijdte op de proppen. Een Tesla, Hyundai of Kia brengt je minimaal 450 tot meer dan 500 kilometer ver.

Juist daarom is het teleurstellend dat de nieuwe Mercedes afhankelijk van het uitrustingsniveau 374 kilometer tot hooguit 417 kilometer haalt. Hij laat zich inhalen door de Kia e-Niro en Hyundai Kona Electric, die nota bene de helft goedkoper zijn.

Slapen

Ook in ander opzicht lijkt het erop dat de ontwikkelingsafdeling van Mercedes-Benz heeft zitten slapen. De EQC kan maximaal met 110 kW laden. Dat was vier jaar geleden misschien indrukwekkend, maar uitgerekend Mercedes zelf bouwt met enkele andere autofabrikanten inmiddels een Europees netwerk (Ionity) waar 150 kW de standaard is. Ook de Audi e-Tron kan 150 kW aan en nog veel krachtigere en dus snellere laadstations zijn al in zicht, met 350 kW.

(Lees verder onder de foto)

RV

Het zogenaamde drie fase-laden (AC) is bij deze Mercedes niet mogelijk en bij een snellader is hij beduidend trager dan een Audi e-Tron of Tesla Model X. Thuis, met een zogenoemde Wallbox, gaat het via de boordlader (7,4 kW) zelfs minimaal 11 uur duren voordat hij opgeladen is.

Nog een minpunt: in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Nissan Leaf laat de EQC het One Pedal Driving niet toe. In het kader van het recupereren (het winnen van energie uit de kracht van het afremmen) lukt het hem niet om automatisch volledig tot stilstand af te remmen. Dus heb je naast het gaspedaal altijd nog het rempedaal nodig.

‘Beste compromis’

Dit alles zet de elektrische Mercedes op achterstand. Vraag je de fabrikant waarom hiervoor gekozen is, dan komt die met argumenten die niet erg overtuigend klinken. Productmanager Stefan Penschuck: “We wilden het gewicht en de kosten beperken. Het is altijd een compromis en dit is volgens ons het beste compromis. In de praktijk zul je ’s zomers met deze auto gemakkelijk 360 kilometer kunnen bereiken en in de winter 260 kilometer.’’

Het zijn woorden die haaks staan op de legendarische uitspraak van grondlegger Karl Benz van dit merk: “Das beste oder nichts”, het beste of niets. Dreigt de elektrische Mercedes door dit alles een flop te worden? Hoogstwaarschijnlijk niet. Want aan de andere kant heeft de EQC briljante technologie aan boord, die we grotendeels kennen uit andere modellen van het merk, maar daardoor niet minder indrukwekkend is.

Zoals het onvolprezen MBUX-infotainment. Dat is nu het meest geavanceerde systeem in de markt. Daarmee loopt Mercedes wel voorop, zowel met slimme software als de hardware: een gigantisch breedbeeldscherm dat bovenop het dashboard is geplaatst. Het intelligente systeem verstaat veel commando’s en niet alleen een beperkte lijst van zinnetjes, zoals bij andere merken. Zeg je “Hey, Mercedes”, dan komt de elektronische butler tot leven. Ook bijzonder is de ‘augmented reality’ die in het navigatiesysteem met live videobeelden de rijrichting, rijstroken of zelfs huisnummers aanwijst, om makkelijker je weg te vinden.

Juist in de elektrische EQC blijkt dit MBUX een uitkomst. Als je een bestemming invoert, rekent de auto precies uit waar en wanneer je onderweg stroom moet laden. Je weet tot op de minuut waar en hoe lang je bij een laadpaal zal staan. “Dat is de grootste zorg van elektrische rijders’’, weet Penschuck. “Haal ik mijn eindbestemming wel, hoe ver kan ik nog? Aan die onzekerheid maken we met dit systeem een eind. Dat is veel belangrijker dan een grotere reikwijdte.’’

(Lees verder onder de foto)

Stiller

Verder rijdt de EQC als een echte Mercedes en dat is ook wat waard. Hij is stiller dan de meeste andere elektrische auto’s (zelfs de elektromotoren hoor je nauwelijks zoemen) en hij veert uitermate comfortabel. Zijn besturing is aangenaam licht en toch duidelijk. Met zijn twee sterke elektromotoren (vermogen 408 pk) en indrukwekkende trekkracht (koppel 760 Nm) sprint hij in slechts 5,1 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. En met zijn topsnelheid van 180 km/u sla je ook geen gek figuur op de Autobahn.

Doordat de ene elektromotor bij de vooras is gemonteerd en de andere bij de achteras, brengt hij meteen vierwielaandrijving met zich mee. In het weggedrag kan hij het gewicht van het 652 kg zware batterijenpakket (80kWh) niet altijd verhullen: de EQC heeft een leeggewicht van maar liefst 2495 kg. Maar het goede nieuws is dat hij een aanhanger van maximaal 1800 kilo kan trekken.

Sneller

De EQC is voor bijna 20 procent gebaseerd op de GLC, een SUV die nog gewoon met benzine- en dieselmotoren verkrijgbaar is. Maar hij ziet er anders uit en vooral het interieur blijkt origineel vormgegeven en van mooie kwaliteit. Een van de belangrijkste concurrenten van de EQC is de Audi e-Tron. Die is langer (4,90 m) dan de Mercedes (4,76 m) en biedt ook meer bagageruimte (660 liter versus 500 liter). Maar in de praktijk blijkt dat de Mercedes toch al ruim genoeg is, ook op de achterbank. In vergelijking met de Audi is hij bovendien sneller en biedt hij nog beter veercomfort.

De prijslijst van de EQC begint bij 80.995 euro. Daarmee is hij goedkoper dan de Audi e-Tron, die minimaal 84.100 euro kost. In oktober begint de levering in Nederland, maar hij kan al besteld worden.
45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Gister op VOX HD AutoMotorSport test gezien,afwerking een fiasco zo zelfs ,door-dat ze oude platform hebben genomen en daardoor de batterijen te hoog in voertuig-bodem liggen dat er plaats tekort is,plus de tunnel waar de cardan in fossiele model door de wagen loopt hebben ze gewoon gelaten,idem middenconsole,de clou, bin-nenbekleding aan de deuren steekt binnen 10 cm boven de rand van de deur en net zoals de Tesla's is het rijbereik een dikke 100 km minder dan opgegeven

 • Louis Van Damme

  Men spreekt daar over meer dan 80,000 Euro, precies of dat is meegenomen? Wie kan dat betalen? De rijken natuurlijk. Als je een benzine koopt dat rond de 40,000 kost heb je 40,000 over om te tanken en dat is al heel wat of niet soms?

 • Jan Verstrepen

  En weer een motor ingebouwd van een prutsmerk, kost een fortuin en je rijdt waarschijnlijk rond met een motor die je in het goedkoopst automerk van de markt aantreft.

 • Geert Tamsyn

  Steven Vanden Broeck, bioreactoren zijn heel verre toekomstmuziek, we hebben oplossingen nodig voor de komende jaren. Elektrolyse is een zeer langzaam proces (rendement 30 %) dat geen antwoord biedt op de actuele behoeften.

 • Luc D'haese

  Zal wel verkopen! Let wel; wie werkt betaald dit speelgoed 100%. Wie niet werkt - vennootschap trekt dit volledig af - leggen wij dus minimaal vijftigduizend euro bij! Tijd om de lonen te verhogen zodat we meer kunnen afdokken om dat alles te financieren.