Een tijdstraf als verkeersboete: voor of tegen?

De Estse politie laat hardrijders voortaan de keuze tussen een geldboete of een verplichte 'koffiebreak'.
Fangio.be De Estse politie laat hardrijders voortaan de keuze tussen een geldboete of een verplichte 'koffiebreak'.
De politie in Estland haalde deze week het wereldnieuws met een wel heel origineel repressiemiddel: lokale verkeersovertreders riskeren er voortaan niet alleen een geldboete, maar kunnen ook gestraft worden met een verplichte ‘afkoelperiode’ van 45 à 60 minuten. Een ideetje voor de nieuwe Vlaamse regering, ter vervanging van de huidige flitsmarathon?

Afgelopen week nog raakte bekend dat het aantal verkeersdoden in ons land voor het eerst in zeven jaar opnieuw gestegen is. Ook in Estland kampen ze met een stijgend aantal letselgevallen, waarbij overdreven snelheid vaak de boosdoener is. Daarom test de verkeerspolitie momenteel een nieuwe aanpak waarbij overtreders, net als in het ijshockey, ‘beboet’ kunnen worden via een tijdstraf van 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de graad van de verkeersovertreding. De allerzwaarste gevallen (+ 40 km/u boven het wettelijk toegestane maximum) krijgen nog steeds de financiële rekening gepresenteerd, al dan niet vergezeld van een uitnodiging bij de politierechter.

Minder verkeersboetes, meer verkeersveiligheid

Elari Kasemets, innovatie-adviseur bij de Estse politie, geeft aan dat het testproject vooral bedoeld is om een blijvende gedragsverandering teweeg te brengen bij de automobilisten. “Uit ervaring weten we dat een gesprek met de bekeurende politie-agent, en het tijdverlies dat ermee gepaard gaat, door de overtreder vaak als ‘vervelender’ wordt ervaren dan de geldboete an sich”. Of het project ook navolging krijgt in Vlaanderen – waar vorig jaar in totaal voor 430 miljoen euro aan verkeersboetes werd geïnd – is voorlopig nog koffiedik kijken.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy De Volder

  Snelheid is relatief. Kijk naar oudere mensen, zij worden trager en trager, ook hun reactiesnelheid neemt af. Tijdsbeleving heet dat. Voor een vlieg zijn wij supertraag. Ik zit ergens tussen een vlieg en de gemiddelde mens. Die politieagent die mij pakt is voor mij ook supertraag. Als ik die hoor praten wordt ik al moe.

 • piet devlieger

  De wereld wordt steeds kinderachtiger - waar gaat dat eindigen ?

 • Yvan Lissens

  Het is perfect mogelijk om de maximumsnelheid te beperken via GPS, maar daar beginnen ze niet aan want dan lopen ze een hoop inkomsten mis.

 • George Baaths

  Als je enkel de straf wacht tijd kan kiezen ok maar straf tijd plus boete nee

 • felix strackx

  Het is een misvatting te denken dat mensen snel rijden om tijd te winnen. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken, gaat het daar helemaal niet over. We rijden gewoon graag rap omdat de zin voor snelheid in onszelf zit, en al van heel kleins af aan.