Duitse autobouwer overleeft dankzij crowdfunding

Sono Motors
De Duitse autoconstructeur Sono Motors, een veelbelovende start-up die in 2021 een elektrische auto op zonne-energie op de markt wil brengen, had dringend vers kapitaal nodig om te kunnen overleven. Nadat gesprekken met mogelijke investeerders waren afgesprongen, heeft het bedrijf zopas 53 miljoen euro verzameld via crowdfunding.

De plaatsen in de Europese auto-industrie zijn duur. De moordende concurrentie en de vloeiende geldkranen in de transitie naar elektromobiliteit hebben de voorbije jaren al veel fusies teweeggebracht, daarnaast zijn er ook een aantal merken (Saab, Lancia, Infiniti, …) die de strijd intussen noodgedwongen hebben gestaakt. Aan instroomzijde lijkt Tesla zich er stilaan door te spartelen, maar achter de Amerikanen gaapt voorlopig een grote leegte. 

Mooi is het niet, die zonnepanelen op het koetswerk, maar de Sion 'wint' er wel tot 34 kilometer aan rijbereik mee. In totaal raakt de elektromobiel zo'n 255 kilometer ver.
REUTERS Mooi is het niet, die zonnepanelen op het koetswerk, maar de Sion 'wint' er wel tot 34 kilometer aan rijbereik mee. In totaal raakt de elektromobiel zo'n 255 kilometer ver.

Het Duitse Sono Motors hoopte daar rond deze tijd verandering in te brengen met de (deels) op zonne-energie rijdende Sion (foto), maar een nijpend tekort aan middelen deed het bedrijf uit München vorig jaar naar een ultieme reddingsboei grijpen: crowdfunding. Met succes, want met een onverhoopte opbrengst van 53 miljoen euro kan het bedrijf zijn herziene productieplannen voor een groot stuk financieren. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zouden de ruim 10.000 klanten die al een exemplaar hebben gereserveerd (en die niet toevallig zowat 75% van de verzamelde fondsen hebben geleverd) vanaf september 2021 beleverd kunnen worden.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Billiet

    Moet al heel veel en lang zon en licht hebben om die batterijen op te laden voor een paar bijkomende elektrische kilometers te kunnen afleggen..Zou 25.000 euro kosten...Doe er een lekje bij en ge hebt een ietwat meer serieuze auto..