Duits dieselverbod breidt zich uit naar snelwegen

De Duitse snelweg A40 loopt dwars door woonwijken in de stad Essen.
Google Street View De Duitse snelweg A40 loopt dwars door woonwijken in de stad Essen.
Het was slechts een kwestie van tijd voordat de Duitse rechtbanken hun aandacht richtten op de Autobahn. Vanaf juli gaat de eerste op slot voor oudere dieselvoertuigen in de stad Essen (Noordrijn-Westfalen).

Het gaat om de snelweg A40, die in Essen dwars door de stad loopt. Op verschillende plekken werd in Essen al eerder gemiddeld 50 microgram stikstof per kubieke meter gemeten. Toen de gemeente niet ingreep, stapte actiegroep Deutsche Umwelthilfe (DUH) naar de rechter.

Die bepaalde dat niet alleen in Essen, maar ook in Gelsenkirchen allerlei straten op slot moeten voor diesels met Euro 4 of lager. Een daarvan is dus de snelweg A40. En in tegenstelling tot een verbod in het stadscentrum, dat automobilisten nog steeds met meerdere andere opties laat rondreizen, kan een Autobahn-verbod grote invloed hebben op het woon-werkverkeer van miljoenen Duitsers die tussen de steden reizen.

Het snelwegverbod komt slechts enkele dagen nadat een rechtbank dieselverboden had afgekondigd voor bepaalde gebieden in Keulen en Bonn. Andere locaties waar dieselauto’s het misschien moeilijk krijgen, zijn volgend jaar Mainz, Stuttgart, Aken, Frankfurt en Berlijn - bij de laatste twee gaat het zelfs om het verbieden van Euro 5 diesels voor het einde van volgend 2019.
196 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Peeters

  Dan moet iedereen Duitsland gaan mijden hé, is goed voor de economie daar.

 • Marc Van Loo

  Wanneer gaat dat zogenaamde milieu gezwets eens eindelijk stoppen. Laat toch iedereen rijden met wat hij/zij wil.

 • Freddy De Vos

  Wanneer gaat men een emissiezone in België starten i.p.v. Brussel en Antwerpen te viseren (discriminatie)?

 • Els Pauwels

  Euro 4 werd nog in wagens t.e.m 2006 verkocht. betekent dat je dus om de 12 jaar een nieuwe auto moet kopen? van wegwerpmaatschappij gesproken

 • Alan Janssen

  Effe doorbijten over 5j krijg je weer subsidie op een diesel....