Dit zijn de meest vervuilende automerken van Europa

Rolls-Royce
Rolls-Royce, Lamborghini, Aston Martin, Ferrari en Bentley zijn de meest vervuilende automerken van Europa. Hun auto’s stoten gemiddeld tussen de 266 en 329 gram CO2 per kilometer uit, oftewel drie keer meer dan een gemiddelde Toyota.

Grote winnaar van het onderzoek van researchbureau JATO is uiteraard Tesla met nul procent (lokale) uitstoot. Daarbij worden de kolenfabrieken die honderd kilometer verderop staan te stoken wel niet meegeteld. Goede tweede is mini-merk Smart met zijn lichte autootjes en petieterige motoren. Het eerste serieus grote automerk is Toyota op de derde plek, met dank aan de grote hoeveelheid hybrides.

JATO

Lada

In de top tien staan ook merken als Citroën en Renault, die vooral viercilinders onder de klep hebben. BMW en Mercedes doen het relatief slecht dankzij hun benzineslurpende motoren in de AMG- en M-varianten. De plekken 30 tot en met 37 zijn voor producenten die niet of nauwelijks geïnvesteerd hebben in kleine motoren en/of hybrides. Of merken die nog rondrijden met verouderde techniek aan boord, zoals Lada.

JATO

Grote sprongen

De luxe- en sportwagenmerken scoren het slechtst. Ze zijn over het algemeen zwaar en hebben mastodonten van motoren aan boord die veel brandstof verstoken. Wel grappig is dat merken als Aston Martin, Bentley, McLaren en Porsche ten opzichte van 2016 de grootste stap voorwaarts gemaakt hebben qua terugdringen van de CO2-uitstoot. 
113 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Van Caenegem

  Mijn auto stoot officieel 220 gram per kilometer uit, wat op 9.3 l/100 km zou neerkomen, maar ik verbruik er 7.8 l/100 km mee... wat 195 g/ km zou zijn... moet ik dan korting vragen?

 • Cor Dierckx

  Ik rij met een auto met weinig CO2 uitstoot ,spijtig dat onze regering het slechte voorbeeld geeft ze rijden allemaal met grote wagens met veel uitstoot.

 • Patrick De pauw

  Tesla,maar vervuilt dan wel als hij in brand gaat en in het heelal rond zweeft?Tesla is rommel

 • Lucien Mertens

  Verkeerd, het zijn de grote vrachtwagenmerken...en daar rijden er véél meer van.

 • Eddy Vermeulen

  @Guy Custers, zij maar zeker dat er zijn die dat geloven. Ik heb ook eens aan iemand moeten uitleggen hoe het komt dat de lampen van de luchter beginnen de branden als je de schakelaar omzet, deze vielen uit de lucht toen ik vertelde dat daar draden heen gingen.