Dit zijn de alternatieven voor de verbrandingsmotor van je wagen
HLN DriveDe verbrandingsmotor raakt stilaan aan het einde van zijn Latijn. Strengere CO2-wetgeving en een groeiend klimaatbewustzijn drijft de constructeurs naar alternatieve aandrijfmodi… maar waar kan je voor kiezen? HLN Drive legt u de alternatieven voor
Delen per e-mail
Hybride
Zijn conventionele verbrandingsmotoren en elektromotoren complementair? In zekere zin wel, en dat is ook een aantal autobouwers niet ontgaan. In 1997 was Toyota met de Prius de eerste die dergelijke hybride voertuigen op grote schaal durfde te commercialiseren. De Toyota Prius had zowel een benzine- als een elektromotor aan boord, die naargelang de omstandigheden afzonderlijk of samen konden worden geactiveerd. Bekijk hier de hybride wagens in de showroom.
Op die manier combineerde Toyota het beste van twee werelden: de autonomie van een klassieke verbrandingsmotor, bij lage snelheden of wisselende toerentallen bijgestaan door een emissievrije elektromotor. Althans, op papier. Hybride wagens beschikken namelijk over bijzonder complexe aandrijfsystemen, waarbij vooral de overgangen van de ene naar de andere motor problematisch blijken. Ook nu nog hebben hybrides vaak last van het zogeheten ‘koffiemoleneffect’, waarbij de benzinemotor nodeloos in toeren gejaagd wordt wanneer de (vrij bescheiden) elektrische aandrijfunit het plots niet meer kan bolwerken.
Plug-in hybride
Om het probleem van die beperkte elektrische autonomie van een hybride te ondervangen, raken sinds enkele jaren ook de zogeheten plug-in hybrides in zwang. Dat zijn hybride wagens die over een extra krachtige batterij beschikken, waarmee je circa 50 volledig emissievrije kilometers aan het standaard rijbereik toevoegt. Het nadeel is dat de batterij nadien weer opgeladen moet worden via een klassiek stopcontact of via een laadpaal.
Wie met een plug-in rijdt, moet de technologie ‘begrijpen’ om er optimaal van te kunnen profiteren. Niet te fors acceleren vanuit stilstand bijvoorbeeld, zodat de benzinemotor niet meteen tussenbeide hoeft te komen om extra vermogen te leveren. Of voldoende anticiperen, zodat de kinetische energie bij het uitbollen maximaal kan gerecupereerd worden. Wie deze eenvoudige vuistregels in acht neemt, zal de onmiskenbare kwaliteiten van een hybride aandrijving al snel naar waarde weten te schatten. Bekijk hier de plug-in hybride wagens op HLN Drive.
CNG (Aardgas)
Compressed Natural Gas of CNG mag je eerst en vooral niet verwarren met LPG. CNG is gecomprimeerd aardgas onder een druk van 200 bar, en is minder gevaarlijk dan LPG. CNG is aanzienlijk lichter dan lucht, waardoor het bij een eventueel lek snel in de atmosfeer opgaat. Daardoor is het explosiegevaar nagenoeg afwezig en worden CNG-voertuigen ook in ondergrondse parkings toegelaten.
CNG-motoren onderscheiden zich door hun schonere karakter. Zo stoten ze tot 95 procent minder partikels uit, en verminderen ze de CO2-uitstoot (in vergelijking met een conventionele benzine- of dieselmotor) met respectievelijk 27 en 12 procent. Bovendien is CNG per kilogram vandaag aanzienlijk goedkoper dan een liter benzine. CNG-motoren leggen nagenoeg identieke prestaties voor, presteren beduidend stiller en zouden ten slotte ook minder snel verslijten.
Zoals elke alternatieve brandstof heeft ook CNG bepaalde nadelen; Zo stelt zich een probleem op vlak van opslag. In het voertuig wordt CNG opgeslagen in gastanks in de bodemplaat, naast de gewone brandstoftank. Die oplossing is omslachtig en kostelijk (ongeveer 2.000 euro). Tot slot werd ook de gunstige fiscaliteit voor CNG-wagens beperkt. Bekijk hier de CNG-wagens op HLN Drive.
Elektriciteit
Rest ons nog de meest veelbelovende, maar tegelijkertijd ook de minst voorspelbare alternatieve aandrijfvorm: elektriciteit. Hoewel het aantal elektrische wagens op de Belgische wegen spectaculair toeneemt, blijven de absolute aantallen nog bijzonder beperkt. Batterijtechnologie verbetert wel fors, waardoor de autonomie van de wagens toeneemt en de laadtijd afneemt. Elektrisch lijkt dan ook de keuze voor de toekomst e worden, te meer door overheidsmaatregelen die deze motor stimuleren. Bekijk hier de elektrische wagens op HLN Drive.
Benieuwd welke motorisatie bij jou past? Doe hier de test op HLN Drive!
Lees ook:
Bron: HLN Drive
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
-
8
Audi Brussels: “Nog tot juli problemen met aanvoer microchips”
Audi Brussels verwacht nog de hele eerste helft van het jaar problemen met de aanvoer van chips. Dat vertelt woordvoerder Peter D'Hoore aan persagentschap Belga. Zakenkrant ‘L'Echo’ maakte vandaag bekend dat de productie in de fabriek in Vorst eind maart opnieuw een week zal stilliggen, maar daar is bij Audi Brussels nog geen sprake van. -
PREMIUM
Je auto inruilen voor een (elektrische) fiets? "Je bespaart tot wel 4.591 euro per jaar"
-
‘Back from the past’: DeLorean DMC-12 keert terug als elektrische wagen
De film Back to the Future heeft waarschijnlijk de beroemdste filmauto aller tijden opgeleverd. Goed nieuws voor de liefhebbers: deze DeLorean DMC-12 keert binnenkort terug als elektrisch aangedreven replica in beperkte oplage. -
UPDATE
Met een elektrische auto van Oostende naar de Hoge Venen, Test Aankoop testte het uit: “Een tocht van twee dagen en heel wat laadstress”
Met een elektrische auto van Oostende naar Botrange rijden, het is een enorme uitdaging. Expert Steve Mestdagh van Test Aankoop legde meerdere obstakels bloot: “Laadpalen werken traag of niet, en een laadpaal vinden kan heel moeilijk zijn.” Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) belooft beterschap.