Dit wordt het nieuwe gezicht van BMW

Zo ziet de toekomst van BMW eruit. Dit jaar komen zes nieuwe modellen uit, die allemaal kenmerken hebben van de nieuwe ontwerpkoers.
BMW Zo ziet de toekomst van BMW eruit. Dit jaar komen zes nieuwe modellen uit, die allemaal kenmerken hebben van de nieuwe ontwerpkoers.
BMW presenteert dit jaar zes nieuwe modellen, die alles onthullen over de nieuwe ontwerpkoers. Volgens de Nederlandse directeur van de designafdeling, Adrian van Hooydonk, wordt alles anders. De ‘haaienneus’ en de kenmerkende nieren blijven gehandhaafd, maar het scheelde weinig.

Volgens Adrian van Hooydonk, hoofd design bij BMW, staat BMW aan de vooravond van een compleet nieuw design. "We lanceren dit jaar zes nieuwe auto’s, te beginnen met de X2", zo vertelde hij aan Digital Trends. "Allemaal hebben ze kenmerken van de nieuwe richting die we willen inslaan." De komende jaren blijven BMW’s volgens hem dynamisch en elegant, maar gaandeweg wordt gekozen voor minder, maar scherpere lijnen en minder drukke oppervlakken.

De voorzijde van alle BMW’s blijft herkenbaar dankzij de karakteristieke grille en de dubbele ronde koplampen. En ook de vorm van de zijramen blijft volgens de ontwerper overduidelijk BMW. "Maar binnen die kenmerken gaan we flink experimenteren. We hebben dan ook veel variaties ontwikkeld op deze thema’s. Daardoor kun je in je achteruitkijkspiegel straks niet alleen zien dat er een BMW achter je rijdt, maar ook welk model het is. Dat begint al bij de nieuwe 8 Serie en de nieuwe Z4."

Nieren

BMW experimenteerde zelfs met auto’s zonder de voor het merk zo karakteristieke nieren in de grille. Dat kon natuurlijk, omdat elektrische auto’s geen grille hoeven te hebben. Maar uiteindelijk kwamen ze toch steeds uit op een niervormige voorkant. "Mede daardoor kan zelfs een driejarige een BMW herkennen in het verkeer", aldus Van Hooydonk. "Zoiets kun je met geen enkele advertentiecampagne bereiken en dus wilden we er nog geen afstand van doen.”

Vision Next 100

De ontwerper keek ook naar de verdere toekomst. Zo onthulde hij dat BMW’s eruit blijven zien als sportieve en elegante modellen, ook al gaan ze wellicht ooit autonoom rijden. "We hebben de Vision Next 100 ontworpen om te kijken hoe de BMW 3 Serie er over drie voertuiggeneraties uit zou kunnen zien. Dat is een auto die elektrisch rijdt, zeer aerodynamisch is, autonoom kan rijden en vanbinnen compleet leeg is. Er zit nog wel een stuurwiel in, maar dat klapt weg als je op het BMW-logo duwt. Die kant zou het op kunnen gaan met BMW. Ondanks alles is die auto nog steeds elegant, sexy en dynamisch."
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lewis De Leeuw

  Typisch voor BMW: de nieren, de dubbele koplampen, de V-vorm in de motorkap, de Hoffmeisterknik in de achterste zijruiten en de karakterlijn door de deurklinken. Al heeft Chris Bangle wel eens een ander pad bewandeld en de 315 uit de jaren 70 het met 2 lampen minder moest doen als basismodel.

 • Sven Marien

  Draaien die wielen wel

 • Piet van Helsing

  ik zie geen pinkers.

 • Marco Morelli

  Het is erg hoe vele mensen nog steeds veralgemenen en in stereotypes geloven. Ik zeg niet dat elke BMW bestuurder perfect is maar komaan onder elk artikel dat iets met BMW te maken heeft telkens terug dezelfde dingen aanhalen is gewoon kinderachting.

 • Steven Vanden Broeck

  Patrick Jonkers, de mensen met een bedrijfswagen werken voor die wagen. Weliswaar meestal in karderfuncties maar dan nog, wat heeft u ooit tegengehouden?