Dit is de goedkoopste elektrische auto ter wereld

De elektrische Russische auto Zetta.
Zetta De elektrische Russische auto Zetta.
Het klinkt ongelofelijk, maar het Russische bedrijf Zetta is erin geslaagd een elektrische auto te maken voor 450.000 roebel, het equivalent van 6.400 euro. Daar heb je nog niet eens een Lada voor.

Volgens Denis Schurovsky, ceo van Zetta, bestaat de elektrische auto voor 99 procent uit Russische onderdelen, alleen de batterij komt uit China. De auto wordt gebouwd in Tolyatti, de stad waar ook Lada wordt gemaakt. Het project werd gefinancierd door particuliere investeerders.

Zetta is een afkorting van Zero Emission Terra Transport Asset. De driedeurs auto is ontwikkeld als stadsauto, maar dankzij zijn topsnelheid van 120 km/u kun je er ook gewoon de snelweg mee op. Het bedrijf schat de jaarlijkse verkoop op 15.000 voertuigen. Rusland lijkt nu een stap te zetten in de richting van elektromobiliteit.

Zetta.
Zetta Zetta.

De auto is 46 pk sterk, maar heeft een piekvermogen van 97 pk, afkomstig van een 10 kW sterke motor. Volgens het Russische persbureau TASS wordt de volledig elektrische Zetta begin volgend jaar in productie genomen. Het is niet bekend of en wanneer de elektrische auto naar West-Europa komt en wat die in dat geval zou gaan kosten.

Zetta.
Zetta Zetta.
Zetta.
Zetta Zetta.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Ik heb er overal eens uitvoerig over gelezen. Ideaal autootje voor erbij, om in de stad rond te crossen en om boodschappen te doen. Tien keer beter en een pak goedkoper dan de Smart en minstens even cool. Voor die prijs mogen ze er mij direct twee leveren, eentje voor mijn madam en eentje voor mij. Hopelijk krijgen we hier snel een invoerder.

 • Tom Keung

  Als dat waar is 120 km per uur een topperje Want die ander sandienbakkes dat 45 km rijdt dat een gevaar op de weg

 • Karel Tichmann

  Wim Goossens: Eén liter benzine kost in Amerika ± $0.66 cent, wegenbelasting ± $100 p/jaar, benzinestations op elke hoek v/d straat, afstanden zijn te lang om een elektrische auto te rijden in de US. In de autohandel of elke andere handel, is het vraag en aanbod, en niemand vraagt om een elektrische auto. Een typische elektrische auto (60kWh batterij) heeft iets minder dan 8 uur nodig om op te laden van leeg naar vol met een 7kW oplaadpunt. Benzinetank vullen ± 2 minuten...

 • stephan Maris

  Ik koop nog liever een nieuw paar schoenen.

 • piet devlieger

  Dat ziet er wel een leuk ding uit. Ik ben benieuwd.