Discussie rond langere werkweek: personeel Audi Brussels hervat het werk

BELGA
De namiddagploeg bij autofabriek Audi Brussels in Vorst heeft rond 15 uur het werk neergelegd. Dat zegt ABVV-afgevaardigde Grégory Dascotte. Het personeel eist dat de directie afziet van plannen om tijdelijk langer te werken. De zowat 800 werknemers hebben tegen 18 uur het werk hervat.

Door een sterke vraag naar wagens van het kleine model Audi A1 zou de Brusselse fabriek dit jaar 2.600 exemplaren méér moeten bouwen.

De directie stelde voor om die extra productie op te vangen door de namiddagploeg van maandag tot en met donderdag en dit negen weken lang een uur langer per dag te laten werken. In ruil konden de werknemers dat extra uur voor 200 procent recupereren. Het personeel eiste echter dat de directie afzag van die plannen voor een langere werkweek.

Druk
Volgens ABVV-vakbondsman Dascotte kwam er druk om de plannen door te drukken, zonder dat sprake was van een compromis met de vakbonden. ACV-secretaris William Van Erdeghem noemt het voorstel van de directie - gezien de omstandigheden - wel een "eerlijk voorstel".

Bij het bedrijf zelf spreekt men niet over een staking, maar wel over een "informatiemoment voor de werknemers" dat gaat over een voorstel tot extra flexibiliteit. Het personeel is aan het werk, zegt de woordvoerder nog.

Laten vallen
Vakbonden en directie spreken de komende dagen verder over de plannen om tijdelijk wat langer te werken. Volgens de socialistische vakbond heeft de directie beloofd de plannen om het extra uur te werken laten vallen.

Bij Audi Brussels gold van 2010 tot 2016 een systeem van plus-minusconto, waarbij meer wordt gewerkt in drukke tijden en minder in kalme tijden. Die regeling gold maar voor zes jaar, en is momenteel dus niet meer van toepassing.