Dieselmotor staat aan vooravond van revival

.
autofans.be .
De Vlaamse website Autofans voorspelt een revival van de dieselmotor. Ook al leek met “dieselgate” het lot van de motor bezegeld, in dit stuk legt de site uit waarom er net méér diesels in omloop zullen komen.

Verketterd en naar de eeuwige jachtvelden gestuurd, dat leek het lot voor de dieselmotor na het uitbreken van Dieselgate. Diesel staat echter aan de vooravond van zijn wederkeer. Gestuwd door Europa, België en klanten.

Van de één op de andere dag compleet verfoeid, diesel. Want wat bleek? Er kwam onnoemelijk veel smeerlapperij uit de uitlaatpijp van een dieselmotor en meer nog; verschillende automerken hadden jaren gesjoemeld met dieselmotoren om ze groener te doen lijken dan ze eigenlijk zijn. Imagoschade, het komt niet vaak straffer in je gezicht als Dieselgate. De gehele wereld was dan ook unaniem; diesel moet dood.

No-NOx

Een ietwat emotionele beslissing, toen al en nu meer dan ooit duidelijk. Want de dieselmotor heeft enkele unieke karaktereigenschappen die door de publieke opinie werden misbegrepen. Zo is een dieselmotor niet slechter voor het milieu (flora) dan eentje op benzinekracht. Wel is een dieselmotor slechter voor de fauna, mens en dier. Dat heeft allemaal met die verdomde NOx te maken, een verzamelnaam voor een reeks stikstofoxiden die de mensheid aan gezondheidsproblemen helpen. Astma als voorbeeld, kanker als nog pijnlijker voorbeeld.

.
autofans.be .

Goed nieuws echter, want de modernste dieselmotoren die nu nieuw op de markt komen zijn in staat om de NOx-uitstoot te reduceren tot het absolute minimum. Merken zoals Mercedes zijn zelfs in staat om dieselmotoren voor te leggen met 8 keer minder (!) NOx-uitstoot dan de Europese minimumwaarde. Het perverse is evenwel dat automerken deze technologie (via een actieve en passieve katalysator + AdBlue) al jaren op het schap hadden liggen maar eerst hun handen moesten verbranden voor het daadwerkelijk te installeren. Winstbejag boven algemeen welzijn. Ja, de autosector ging hier zwaar de fout in.

Revival

Maar kijk, de sector herpakt zich. Aan de éne kant door fors de kaart van elektrificatie te trekken. Aan de andere kant door de dieselmotor eindelijk de technologische upgrade te geven die het op uitstootvlak nodig heeft. Geen dag te vroeg, want de dieselmotor zal de komende jaren een heuse revival kennen. Dankzij drie belangrijke factoren. Factoren die hypocriet genoeg de laatste jaren mee met de fakkel en riek de dieselmotor verdreven.

Factor 1: Europa

Het dubbelgezicht van Europa kent geen grenzen als het aankomt op het beleid rond diesel. Zo was het Europa die steden en landen stimuleerde om diesels te weren (LEZ als beste voorbeeld) maar is het ook Europa die in één slag besloot om automerken in Europa strengere CO2-regels op te leggen tegen 2020/2021. Die regels stipuleren dat elk automerk dat operationeel is in Europa een gemiddelde vlootwaarde voor moet leggen van maximaal 95 g/km C02. Anders gezegd; vanaf 2021 zullen automerken er voor moeten zorgen dat de gemiddelde CO2-uitstoot van alle verkochte auto’s in Europa landt op maximaal 95 g/km. Voor elke vervuiler moet er dus een “CO2-vriendelijk” model worden verkocht.

.
autofans.be .

Laat het echter net de diesel zijn die een stuk CO2-vriendelijker voor de dag komt dan een benzinemotor. Waardoor automerken de dieselmotor nodig zullen hebben om de doelstellingen van Europa te kunnen behalen. Case in point; Audi die plots een groep S-modellen in Europa op dieselkracht zet terwijl de rest van de wereld benzinemotoren krijgt. Elke CO2 telt, want op het overschrijden van de limiet staan forse boetes. Automerken zullen dus diesels in onze schoot lepelen dat het een lieve lust is. Want zelfs de meest zuinige Volkswagen Up! met benzinemotor stoot nog steeds 96 g/km CO2 uit. Een ruimere Peugeot 308 diesel komt toe met... 82 g/km.

Factor 2: België

Zeg je auto’s en België, dan kan je niet rond de bedrijfswagen. De heilige koe in een kluwen van een scheefgetrokken belastingsituatie. Zowel zelfstandigen als werknemers in bedrijven maken gretig gebruik van het fiscale voordeel van de bedrijfswagen. België zal in 2020 een compleet nieuwe formule uitrollen voor de berekening van de aftrekbaarheid. Een formule die de vergroening van het bedrijfswagenpark moet versnellen maar, tegenstrijdig op wat ze daarmee willen bereiken, vooral de dieselwagen een fiscaal voordeel zal geven. De formule baseert zich namelijk sterk op CO2 en zoals hierboven aangehaald; diesels stoten minder CO2 uit dan benzinewagens.

Als bedrijf ga je dan ook de simpele keuze hebben; of je legt serieus wat geld neer voor dure plug-inhybrides of elektrische auto’s, of je schotelt een zuinige dieselwagen voor met een nog steeds aantrekkelijke aftrekbaarheid en een lage VAA.

Factor 3: de consument

Natuurlijk kopen we ook particulier nog auto’s. Die klanten werden door de emotionele oorlogsvoering rond Dieselgate de laatste jaren onbewust naar benzinewagens gestuurd. Klanten die vaak beter af zijn met het dieselalternatief. Zo kunnen we ons inbeelden dat gezinnen die hun 10 jaar oude Peugeot Partner diesel inwisselden voor een nieuwe versie op benzine, grote ogen zullen getrokken hebben. Want hun verbruik steeg plots van 4,5 liter diesel per 100 km naar 8 liter benzine. Een financiële aderlating voor veel gezinnen met kinderen. Want zelfs de dure dieselprijs anno 2019 countert vaak niet het meerverbruik van de benzine.

.
autofans.be .

En gezinnen, die kiezen op het einde van de dag vooral met hun portefeuille. Nu emotie plaats heeft gemaakt voor ratio zijn velen tot het besef gekomen dat dieselwagens vaak minder gezinsbudget opsouperen dan benzinewagens. Ook al vergeten ze dan vaak volwaardige - en goedkopere alternatieven - zoals CNG. Maar de klant is koning en de klant die de laatste vier jaar torenhoge benzinerekeningen heeft moeten trotseren kan wel eens terug de overstap naar diesel maken.

Diesel über alles?

Of we hier een lans willen breken voor de dieselwagen? Wel, hier begint, letterlijk, het vuil luchtje aan dit verhaal. Want hoewel Europa en lokale overheden consumenten terug naar de diesel sluizen door het hierboven gekozen beleid, zijn het diezelfde instanties die er voor zorgen dat een nagelnieuwe “propere” dieselwagen binnen 8 jaar niet meer welkom is in een Lage EmissieZone (LEZ). De dupe van heel dit verhaal is, uiteraard, de particuliere eindgebruiker die gemiddeld 9 jaar met zijn nieuwe auto doet.

Of er oplossingen zijn? Uiteraard. De fiets nemen bijvoorbeeld. Want de impact van minder de auto te gebruiken zal veel groter zijn dan de impact van nieuwe technologieën onder de motorkap van een veelgebruiker. De impact van de auto op de wereldwijde CO2-uitstoot is miniem vergeleken met die van andere sectoren maar de auto heeft wel een grote impact op onze samenleving. Lokale geluidspolutie (ratelende motoren) en uitstoot zijn niet te onderschatten factoren op het algemene welzijn. De diesel zal tot de komst van een valabel alternatief echter broodnodig zijn. Of je nu voor of tegen bent.

Dit artikel verscheen eerder op www.autofans.be.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.207 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Apatride

  Men mag zeggen wat men wil maar als je naast of achter een dieselwagen fietst of met de motor rijdt, dan krijg je toch een brandende keel of waterige ogen. Ze stinken!

 • princen yvon

  Al iemand opgemerkt hoeveel die ad blue wel kost? Als men wil dat we daarmee rijden zal het toch goedkoper moeten worden.

 • Geert Tamsyn

  Christian Demeester, zelf waterstof produceren met zonnepanelen is een utopie. Je hebt wel wat meer nodig dan enkele bubbels gas, dat je dan voor gebruik in een auto nog vloeibaar moet maken (en dus moet afkoelen tot -252°C) en comprimeren tot 700 bar.

 • Christian Demeester

  Eender hoe, een elektrische auto op waterstof is nog steeds de beste oplossing. Het minst vervuilend omdat je zelf waterstof kan produceren met zonnepanelen. Fossiele brandstoffen geraken op en vervuilen, dat is een feit. Notabene ben ik geen "groene" jongen met geitenwollen sokjes.

 • Erwin Vandriessche

  En wie heeft die horrorverhalen over diesels en vervuilende motoren en LEZ-gebieden uitgevonden? Inderdaad onze Europese parlementen met zeverende politici die daar leek in zijn en zichzelf laten vervoeren in dure dikke vervuilende bakken op onze kosten. Hypocrieter kan het niet!