Deze nieuwe auto's zijn het meest kwetsbaar voor diefstal en hacking

De Suzuki Jimny werd beoordeeld als ‘onaanvaardbaar’.
Suzuki De Suzuki Jimny werd beoordeeld als ‘onaanvaardbaar’.
Het Britse onderzoekscentrum voor autobeveiliging Thatcham heeft van elf nieuwe auto’s de kwetsbaarheid voor diefstal en hacking onderzocht. Vier auto's scoorden uitstekend, zes kregen een onvoldoende.

Steeds meer nieuwe auto's worden gestolen doordat het keyless go-systeem wordt gehackt. Het Britse bedrijf Thatcham heeft een nieuwe classificatie onthuld waarmee kan worden aangegeven hoe goed of hoe slecht auto's beveiligd zijn tegen deze nieuw diefstalmethode. Dat kan door de codes te onderscheppen die worden uitgezonden door de sleutel, of door verbinding te maken met de diagnostische poort (OBD).

Van de elf geteste nieuwe auto’s werden er zes als ‘slecht’ beoordeeld en Suzuki’s Jimny zelfs als ‘onaanvaardbaar’ vanwege het gebrek aan beveiligingsopties. De beoordelingsschaal van Thatcham voor voertuigen is gebaseerd op de kwetsbaarheid voor diefstal en heeft vijf categoriescores voor beveiliging: uitstekend, goed, matig, slecht en onaanvaardbaar. 

In de eerste testronde werden elf nieuwe modellen beoordeeld die automobilisten vandaag in de showrooms kunnen kopen. Het gaat daarbij om gezinsauto’s als de Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia ProCeed, Lexus UX en de Toyota Corolla Hybrid. Zelfs de relatief dure Porsche Macan werd als slecht beoordeeld.

Nagenoeg alle auto's waren voorzien van ruim voldoende diefstalbeveiliging, maar geen enkele auto was bestand tegen het nabootsen van de Keyless entry code. De Suzuki Jimny heeft geen Keyless Go, maar is dermate slecht beveiligd tegen hacking en fysiek inbreken, dat hij de uitslag ‘onaanvaardbaar’ kreeg. De komende maanden zal het Britse bedrijf nog meer auto's volgens dezelfde testmethode beoordelen en waarderen. 

Eigenaren van een auto met een Keyless systeem kunnen diefstal bemoeilijken door de sleutel niet in de buurt van de voordeur te laten liggen. Een leeg metalen verfblik is ook handig. Deze fungeert als kooi van Faraday, waardoor de sleutel niet kan worden uitgelezen. Wat ook helpt, is het inwikkelen van de sleutel in aluminiumfolie. Een aantal sleutels kan in een slaapstand worden gezet, wat het onderscheppen van het signaal onmogelijk maakt. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christiane D'Heldt

  Dit is de achteruitgang van de vooruitgang.

 • Hendrik Peetersen

  Iedereen heeft er zich bij neergelegd dat autodiefstal normaal is en meestal je eigen schuld. Je auto niet afsluiten en de sleutel er zonder problemen laten opzitten, dat is normaal.

 • Steven Avonts

  Amaai, Audi e-tron ook.?!? Rijdt die Dan al rond?

 • Luc Beeten

  Dan koopt men een peperdure auto en dan moet je de sleutel in een verfblik gooien of hem in aluminium folie wikkelen,wat een vooruitgang. Wat is er fout met een gewone sleutel die men nog in het contact moet steken?

 • Gust Kadee

  De Suzuki Jimny is dan gemakkelijker te stelen, in de praktijk zal dit niet gebeuren want er is namelijk geen markt voor om deze te verkopen...