Deze elf Porsches uit de jaren tachtig krijgen een 1.000 pk sterke F1-motor

Het Britse bedrijf Lanzante bouwt elf Porsches 911 Turbo uit de jaren tachtig om tot ware racemonsters. Ze worden voorzien van de 1.000 pk sterke TAG-Porsche F1-motor- eveneens uit de jaren '80. 

Lanzante is onder Porsche-experts bekend vanwege opknapwerkzaamheden en de winnende McLaren F1 van Le Mans uit 1995. Ook bouwden ze recentelijk een ​​ verlengde variant van de McLaren P1 GTR die de openbare weg op mag. Het nieuwste project zou echter het meest bizarre van allemaal zijn. 

De 930 Porsche 911 Turbo is een icoon uit de jaren '70 en '80 met zijn turbomotor en enorme achterspoiler. Tegenwoordig worden deze geliefde klassiekers uit Porsches luchtgekoelde verleden liefdevol gerestaureerd met veel aandacht voor authenticiteit. 

Dat is de firma Lanzante  echter niet van plan. Zij willen een serie van 11 Turbo's voorzien van een Porsche F1-motor. Idioot? Dat wel, maar wel een briljante vorm van idioterie. De geselecteerde krachtcentrales zijn echte TAG-Porsche-motoren uit het 1.000 pk sterke F1-tijdperk met turbocompressor. 

De 1,5-liter V6-motoren worden nieuw gebouwd in samenwerking met McLaren Racing. Deze TAG-motoren behaalden in de  motorsport 26 Grand Prix-overwinningen en drie wereldtitels in handen van de legendarische coureurs Niki Lauda en Alain Prost.

De motoren zullen enigszins worden getemd voor betere bruikbaarheid en extra betrouwbaarheid op de openbare weg en de auto's zelf zullen worden voorzien van extra aanpassingen om aan de koelbehoeften van de motoren te voldoen. Lanzante is er naar eigen zeggen in geslaagd om de wijzigingen onderhuids te houden. 

Dit is niet de eerste keer dat een TAG F1-motor zijn weg vindt naar een 911. Het Lanzante-project is geïnspireerd op een 930 Turbo die was uitgerust met een F1-motor voor gebruik als rijdend testlaboratoria in de jaren '80 (zie foto's). De auto bestaat nog steeds en was onlangs te zien op Rennsport Reunion in de Verenigde Staten. Over prijzen en beschikbaarheid is nog niets bekend, maar alleen de motor gaat ongetwijfeld al meer kosten dan een nieuwe Porsche 911.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Prachtig. Nu nog de hoofdprijs van de Euromillions winnen en ik koop de hele voorraad.

 • Andy De Schieter

  In zulke onnozelheden steken ze tijd in. Auto's van die leeftijd moeten naar de shredder.

 • Andrew Kinder

  Dat gaat niet lang duren voor er daar maar 2 van overblijven.

 • daniel daue

  Voor mij persoonlijk is porche nog altijd een van de mooiste sportwagens te wereld

 • Ward Rogier

  Bmw had wel een motor die 1pk per 1cc leverde. 1500pk uit een 1500cc blok. In die tijd mocht je ook je eigen brandstof maken. Daar waaren ze bij Bmw goed in.