Deze auto is de nachtmerrie van iedere marter

Marters knagen vooral uit speelsheid aan de kabels rondom de motor
Hyundai Marters knagen vooral uit speelsheid aan de kabels rondom de motor
Marters en wezels zijn dol op de bekabeling van automotoren. Ze gebruiken de motorruimte als schuilplaats en knagen uit speelsheid of verveling aan kabels en isolatiemateriaal. Hyundai gaat er iets aan doen.

Het Koreaanse merk Hyundai biedt op twee manieren bescherming tegen marters. Ten eerste door het plaatsen van ‘Ultrasoon’, een systeem dat marters moet verjagen met behulp van ultrasoon geluid. Deze pieptonen zijn voor mensen niet hoorbaar, maar zouden naar verluidt onverdraaglijk zijn voor marters en wezels.

Het tweede marterverdedigingsapparaat heet ‘Hoogspanning’ en werkt volgens het principe van schrikdraad op een hek van een weiland. De installatie verspreidt schokken in de motorruimte waarmee de dieren worden verjaagd. De spanning is hoog, maar niet zo hoog dat de dieren er schadelijke gevolgen van ondervinden, aldus Hyundai.

Extra afdichting

De inbouw moet volgens Hyundai worden overgelaten aan specialisten in de Hyundai-werkplaats. Het hoogspanningssysteem kan worden uitgebreid voor de grotere modellen als Tucson of Santa Fe. Twee extra roestvrijstalen contactplaten zorgen daarbij voor een nog betere afdichting van de motorruimte, zodat de marters minder goed toegang krijgen tot de felbegeerde slangen en kabels.

Zo moet het dus niet: de Nederlandse Wegenwacht trof vorig jaar een persoon die dacht dat steenmarters de motorruimte betreden door eerst de motorkap open te doen. Hij spande daarom gaas aan de bovenkant van de motor.
ANWB Zo moet het dus niet: de Nederlandse Wegenwacht trof vorig jaar een persoon die dacht dat steenmarters de motorruimte betreden door eerst de motorkap open te doen. Hij spande daarom gaas aan de bovenkant van de motor.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  In Duitsland geleerd : hang een zakje (best uit nylonkous) gevuld met hondenhaar ergens onder de motorkap en de marters komen niet.

 • Tine Van der meiren

  Ultrasoon... ocharme de honden in de buurt!

 • Piet Vanderhaagt

  Hihi, dat voorstel voor schrikdraad, zoals aan weiden, onder de motorkap plaatsen... Met de huidige elektronica en computers in elke wagen gaat dat vonken geven als dat beest ergens contact maakt. De kabels en leidingen zullen niet zijn aangevreten, maar de kans is groot dat je voertuig elektronisch total loss is.... Dat beest zal ff schrikken en wegwezen, maar is ondertussen wel een geleider geweest van die hoge spanning, die moordend is voor elektronica....

 • Ivan Van de Weghe

  Er zit visolie verwerkt in de behuizing van de elektrische kabels, daarom eten deze dieren de kabels op, niet uit verveling!!!!!

 • Nick Saenen

  Kabels die gemaakt zijn met vis olie hebben hier last van. Net als sommige zonnepanelen.