D'Ieteren wil vertrouwen herstellen na VW-schandaal

Topman bij D'Ieteren, Axel Miller.
PHOTO_NEWS Topman bij D'Ieteren, Axel Miller.
D'Ieteren, die de Volkswagen-merken in ons land invoert en verdeelt, wil alle nodige maatregelen treffen om het vertrouwen van de klant in de merken en producten van de Volkswagen-groep te herstellen. Dat maakte het bedrijf dinsdagavond in een persbericht bekend. Er bestaat wel nog veel onduidelijkheid over welke maatregelen de Belgische klanten mogen verwachten.

D'Ieteren is naar eigen zeggen "verrast" en "heel bezorgd" over de onregelmatigheden die aan het licht zijn gekomen rond de software in een aantal dieselmotoren. "Indien dit bevestigd wordt, is het een duidelijke inbreuk op de morele en ethische waarden van de groep", luidt het. D'Ieteren merkt op dat het hiervan nooit op de hoogte was en de onregelmatigheden niet kon identificeren.

Maar het bedrijf is wel bereid om tegenover klanten en partners "alle mogelijke maatregelen te nemen die binnen onze controle liggen om het vertrouwen in de merken en producten van de Volkswagen-groep te herstellen". Wat die maatregelen precies zijn, is nog niet bekend. Eerst wordt er samen met Volkswagen een inschatting gemaakt van de impact van de onregelmatigheden voor de klanten.

D'Ieteren laat wel al weten dat de discrepanties betrekking hebben op voertuigen met type EA 189 dieselmotoren, die in België verkocht zijn tussen 2007 en vandaag. Om hoeveel voertuigen het gaat, kan het bedrijf niet zeggen. "De Volkswagen-groep is momenteel nog niet in staat om aan te geven hoeveel van deze voertuigen getroffen zijn door deze onlangs vastgestelde onregelmatigheden, noch welke modellen en productiejaren betrokken zijn. We werken samen met hen om de situatie zo vlug mogelijk op te helderen", staat er in het persbericht. D'Ieteren neemt ook maatregelen om voertuigen te identificeren vooraleer ze geleverd worden aan de klant.

Alle nieuwe voertuigen die uitgerust zijn met de nieuwste generatie dieselmotoren (EU 6) voldoen wel aan de wettelijke eisen en milieunormen, luidt het nog.