Chinezen bevestigen: "Volvo Gent mag nog jaren open blijven"

Filip en Mathilde brachten ook een bezoek aan de Chinese Muur.
PHOTO_NEWS Filip en Mathilde brachten ook een bezoek aan de Chinese Muur.
Tijdens zijn staatsbezoek aan China heeft koning Filip samen met de federale regering en de drie gewesten een bezoek gebracht aan Geely University van de autogroep Geely, het moederbedrijf van Volvo Cars in Gent. Tijdens het bezoek bevestigde Geely-topman Li Shufu zijn ontwikkelingsplannen voor de Volvo-site in Gent. "We zullen een weg vinden om de fabriek in Gent voor een lange periode te ontwikkelen", zo zei Shufu aan koning Filip, die hem in ruil een jaarlijkse ontmoeting voorstelde.

Het bezoek aan Geely werd bijgewoond door de ministers-presidenten van de drie gewesten: Geert Bourgeois (Vlaanderen), Rudi Vervoort (Brussel) en Paul Magnette (Wallonië). Federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is blij met de deelname van de drie gewesten aan het staatsbezoek. "Het is een sterk beeld dat de drie gewesten op het internationale toneel samenwerken met de federale regering. Dat soort samenwerking was er ook al tijdens de prinselijke handelsmissies", aldus Reynders.

Om die samenwerking nog eens in de verf te zetten, zakte de delegatie na het bezoek aan Geely University nog af naar de Chinese Muur voor een fotomoment. In de namiddag heeft het koningspaar nog een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping en zijn echtgenote Peng Liuyan.