Chinese autobouwer wil elektrische wagens bouwen in Charleroi

BELGA
De Chinese autobouwer Thunder Power wil vanaf eind 2020 elektrische auto’s bouwen op de site van het voormalige Caterpillar in Gosselies, bij Charleroi. Thunder Power en de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa hebben daar vandaag een akkoord over ondertekend. In eerste instantie zullen er 350 mensen aan de slag kunnen.

De ondertekening van het akkoord gebeurde in aanwezigheid van Waals economieminister Pierre-Yves Jeholet. Thunder Power gaat in Gosselies een onderzoekscentrum en een productielijn opstarten voor elektrische wagens, bedoeld voor de Europese markt. De eerste elektrische wagen die er van de band zal rollen, is de ‘Chloe’, een kleine stadswagen die 350 kilometer kan afleggen. De ‘Chloe’ werd vandaag in primeur voorgesteld in Gosselies.

Bedoeling is in eerste instantie 30.000 wagens te bouwen, maar dat kan worden opgedreven naar een jaarproductie van 80.000. Eind 2020 zouden de eerste wagens van de band kunnen rollen. Aan het investeringsproject hangt een prijskaartje van 175 miljoen euro. Sogepa, de financiële arm van het Waals gewest, investeert 50 miljoen euro.

Jobs

De aankondiging is goed nieuws voor de regio. In 2016 kondigde de producent van graafmachines Caterpillar zijn vertrek aan, waardoor meer dan 2.000 mensen hun baan verloren. In eerste instantie zullen door de komst van Thunder Power 350 mensen werk vinden. Op termijn zouden 4.000 banen - waarvan heel wat in onderzoek en ontwikkeling - gecreëerd kunnen worden.

Minister Jeholet sprak vandaag dan ook van een “grote dag” voor Wallonië. “Ik ben erg tevreden. Het gaat om een belangrijke investering in een innovatief industrieel project”, aldus de minister.

Voor Thunder Power Electric, opgericht in 2011, betekent de productie in Gosselies de eerste assemblagelijn die wordt gevestigd buiten China. 
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Boterdael

  Tewerkstelling in onderzoek en technologie??Industriele spionage zeker!!

 • Jan Servaege

  Plaats maar genoeg brandblussers in de garage wanneer je eentje koopt !!!!

 • Walter Mertens

  De auto industrie verdiend miljarden . als je een nieuwe wagen koopt lees je . tot 9.990 € kortingen en voordelen . hallo . en ze maken er dan nog winst op . dus tel wat uw nieuwe wagen echt kost

 • Carl Vangenechten

  Blijkbaar is Wallonië tegenwoordig aantrekkelijker voor internationale investeerders dan Vlaanderen.Wat scheelt er?

 • Ronald Colonne

  Die laadpalen gaat niets worden !!!!!!