Bugatti koning Leopold III gaat onder de hamer

Gooding & Company
Het Amerikaanse veilinghuis Gooding & Company organiseert op 1 april een opmerkelijke veiling in Londen. Er worden 16 klassieke wagens aangeboden en een van de pronkstukken is een Bugatti Type 59 Sports uit 1934. Die behoorde ooit toe aan niemand minder dan koning Leopold III van België. Geïnteresseerden moeten wel over een stevige geldbuidel beschikken.

Gooding & Company heeft een stevige reputatie als het om het verkopen van klassieke wagens gaat. Het bedrijf heeft 3 van de 10 duurste wagens die ooit geveild werden op zijn naam staan.

Grand Prix

Met de Bugatti Type 59 Sports die wordt aangeboden, werden aanvankelijk Grand Prix-wedstrijden gereden. Dat was het geval in de seizoenen 1934-1935. De bekende Franse autocoureur René Dreyfus behaalde er een klinkende overwinning mee op de Grand Prix van België in Spa en ook een derde plaats in Monaco.


Later werd er met enkele aanpassingen een sportwagen van gemaakt voor uithoudingsraces. Die liet zich vooral zien tijdens het seizoen 1937 en was op zeker moment de snelste sportwagen van Frankrijk. (lees hieronder verder)

Gooding & Company

In 1938 werd hij zwart geschilderd en verkocht aan zijn bekendste eigenaar: koning Leopold III van België. Die bewaarde hem in perfecte staat, net als de vier eigenaars die de wagen daarna in hun bezit hadden. Dat is ook te zien aan de prijs die de Bugatti op de veiling moet halen.

Gooding & Company hoopt er minstens 10 miljoen pond voor te krijgen, omgerekend een kleine 12 miljoen euro. Op de site van het bedrijf kan je de wagen in al zijn glorie bewonderen.

Leopold III in 1934, enkele jaren voor hij de Bugatti kocht.
Nationaal Archief Leopold III in 1934, enkele jaren voor hij de Bugatti kocht.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Na Leopold 3 is de wagen nog 4X van eigenaar verandert. Verkopen en de opbrengst in de staatskas storten zou dus pure diefstal zijn ten nadele van de huidige eigenaar.

 • Wilfried Vanden Berg

  Inderdaad, verkopen voor de hoogste mogelijke prijs, en het geld terug aan de burgers geven. Die familie heeft alles gekocht wat ze hebben met het geld van de burger. Dus ? Terug geven . Zo snel mogelijk.

 • Toon Van Kerckhove

  Beste Johan, hoe komt het toch dat ik op precies hetzelfde idee kom? En wij zijn zeer waarschijnlijk niet alleen met dat idee. Maar wij zijn "De zwijgende, betalende massa". Wij zijn de "Quantité négligable", knoop het goed in je oren.

 • Johan Hendrickx

  Verkopen en in de staatskas storten, is toch gekocht met geld van de burger, of is dat verjaart?

 • Nicolas Van Hoecke

  Moest ik verzamelaar zijn van klassieke wagens en veel poen hebben, ik zou niet twijfelen. Zal alleen maar duurder worden ook