Broer en zus ruilen 40 jaar oud Golfje in met slechts 18.000 kilometer op teller

Broer en zus Pasveer naast hun oude én nieuwe Golf.
privéfoto Broer en zus Pasveer naast hun oude én nieuwe Golf.
Autoverkoper Don Krawczyk (45) heeft al heel wat bijzondere wagens voorbij zien komen in zijn loopbaan, maar vorige week stond hij toch even perplex. Een broer en zus van in de zeventig ruilden hun VW Golf 1 Diesel uit 1979 in met slechts 18.690 kilometer op de teller. "Een waar museumstuk", zegt de nog altijd verbaasde Krawczyk tegen onze collega's van het AD.

De autoverkoper uit het aan Maaseik grenzende Echt-Susteren wist dat de broer en zus uit een oude VW Golf hadden maar niet dat die zó oud en in zo'n perfecte staat zou zijn. "Ik geloofde mijn ogen niet toen ze ermee aankwamen rijden en uitstapten. De wagen zag er van binnen en van buiten als nieuw uit. Toen ze mij de kilometerstand vertelden - die neerkomt op 490 kilometer per jaar - wist ik niet wat ik hoorde. Daarop overhandigden ze mij de kilometerregistratie, door henzelf bijgehouden met potlood en pen op velletjes papier."

Binnenvaart

De staat van de wagen en de kilometerstand klinken te mooi om waar te zijn maar kloppen wel degelijk, zegt de autohandelaar. "Meneer en mevrouw Pasveer werkten op de binnenvaart en gebruikten hun auto alleen als ze thuis waren. De wagen stond altijd in de garage naast hun woning. Bij kou en gladheid namen ze de fiets want van winterbanden hadden ze nog nooit gehoord."

Onvergetelijk
De broer en zus ruilden hun Golf 1 in op aanraden van een goede vriend die twee weken geleden zijn Volkswagen had ingeruild bij Krawczyk. Hun nieuwe wagen is een Golf 7 R-line automaat met 8.000 kilometer op de teller. De sleuteloverhandiging was onvergetelijk, zegt de autohandelaar terugblikkend. "Er ging een nieuwe wereld voor meneer en mevrouw open. Ze wilden de schapenvellen die ze over de stoelen van hun oude auto hadden liggen in de nieuwe Golf leggen en zetten grote ogen op toen ik hen vertelde dat dit niet nodig was vanwege de stoelverwarming. Daarna ontdekten ze de elektrisch verstelbare spiegels, de achterruitverwarming en achterruitenwisser, cd-speler en navigatie. Het allermooiste vind ik dat hun horizon is vergroot. "Zus hier gaan we veel meer mee rijden. Kunnen we eindelijk eens vrienden boven de Maas opzoeken want deze auto zegt exact hoe je er naartoe moet rijden", zei de heer Pasveer enthousiast."

Hoeveel broer en zus Pasveer voor hun oude Golfje kregen, wil de autohandelaar niet zeggen. "Toen ik vroeg welke prijs ze ervoor wilden hebben, kreeg ik als antwoord: zegt u maar wat u ervoor wilt bieden. Dat bod viel veel hoger uit dan meneer en mevrouw hadden verwacht."

"Wij zijn geen museum"

Krawczyk weet naar eigen zeggen nog niet wat hij met het museumstuk gaat doen. De wagen tentoonstellen, ziet hij niet zitten. "Wij zijn geen museum en het is niet de bedoeling dat er hier straks meer bijzondere auto's staan dan dat we verkopen. Ik ga proberen via de Pon Dealer Group of Volkswagen Nederland een mooi plekje te vinden voor het Golfje. Het mooist zou ik het vinden als de wagen bij een liefhebber eindigt of op een plek waar het publiek ervan kan genieten. Met meneer en mevrouw Pasveer heb ik in ieder geval afgesproken dat ik eerst even met hen overleg als ik hun oude wagen wegdoe.

"Wat de wagen zal opbrengen? Daarvoor is het nog te vroeg", aldus Krawczyk. Er worden al absurde bedragen geboden op onze Facebookpagina maar bieden is nog niet hebben. Het zal uiteindelijk neerkomen op wat de gek ervoor geeft."

Ze wilden de schapenvellen die ze over de stoelen van hun oude auto hadden liggen in de nieuwe Golf leggen

Don Krawczyk, autohandelaar
De met potlood en pen bijgehouden kilometerregistratie.
Privéfoto De met potlood en pen bijgehouden kilometerregistratie.
De kilometerstand klinkt onwaarschijnlijk maar is volgens de autohandelaar echt.
privéfoto De kilometerstand klinkt onwaarschijnlijk maar is volgens de autohandelaar echt.
De wagen uit 1979 ziet er uit als nieuw doordat hij altijd in de garage stond en de eigenaars er bij vorst en gladheid niet in durfden te rijden.
privéfoto De wagen uit 1979 ziet er uit als nieuw doordat hij altijd in de garage stond en de eigenaars er bij vorst en gladheid niet in durfden te rijden.
De bekleding van de stoelen ziet eruit als nieuw doordat de broer en zus er schapenvellen overheen hadden liggen.
privéfoto De bekleding van de stoelen ziet eruit als nieuw doordat de broer en zus er schapenvellen overheen hadden liggen.36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Evie Nopere

  Han derksen dit is een oude auto die je niet meer zo vaak ziet een 2500 is belachelijk weinig voor een auto ik weet niet hoeveel het heeft gekost maar ik weet wel dat 2500 heel weinig is dus als het zo veel heeft gekost dan vind ik het absurd

 • Abdelilah Toumi

  Voor diegene die denken dat de wagen een goudmijn is zou ik toch even opzoeken wat de reële waarde ervan is. Valt best mee. Het zijn de GTI modellen die geld leveren. De rest valt best mee. Er zijn er zoveel van in productie gegaan dat er nog genoeg van rond rijden.

 • Nik Thans

  Die nieuwe zal een stuk minder lang meegaan, alles wordt nu gemaakt om een bepaalde tijd mee te gaan en dan niks meer...

 • han derksen

  Ohhhh meneer dat is mooi golfje diesel mensen weten nog niet wat hun auto waard is ok het is geen golf 1 GTI maar een diesel dus normaal moet het toch wel tegen de 6500 waard zijn in die staat met die echte km maar ik denk niet dat het zoveel was denk eerde 2500

 • Danny Vervloet

  Hopelijk hebben ze nog geld bijgekregen bij de aankoop van hun tweedehands golf 7. Anders zijn ze dik in het zak gezet.