Britse regering roept autofabrikanten op om beademingsapparatuur voor ziekenhuizen te maken

Overal zijn er tekorten aan beademingsapparatuur. Autofabrikanten moeten te hulp schieten, vindt de Britse regering.
Getty Images Overal zijn er tekorten aan beademingsapparatuur. Autofabrikanten moeten te hulp schieten, vindt de Britse regering.
De Britse regering neemt ongebruikelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een daarvan is de oproep aan autofabrikanten om beademingsapparatuur te bouwen voor ziekenhuizen in plaats van auto’s.

Groot-Brittannië wijzigt zijn strategie in de strijd tegen het coronavirus. Nadat premier Boris Johnson het gevaar aanvankelijk niet bijzonder groot achtte en vond dat voorzorgsmaatregelen overbodig waren, roept hij nu zijn landgenoten op om zich maximaal in te spannen.

Net als in de Tweede Wereldoorlog moet iedereen zijn bijdrage leveren, zo vindt de Britse regering. Zo moeten autofabrikanten beademingsapparatuur gaan produceren in plaats van auto’s, omdat die momenteel dringend nodig zijn in ziekenhuizen. Volgens het Britse blad Autocar zijn Rolls-Royce, Ford en Honda benaderd met het verzoek.

10 tot 20 procent

Groot-Brittannië heeft naar verluidt 5.000 beademingsapparaten, maar er zijn er nog veel meer nodig omdat ze een cruciaal onderdeel vormen van het medische apparaat. Deskundigen schatten dat 10 tot 20 procent van degenen die het virus krijgen kritieke zorg nodig hebben en velen van hen zullen moeite hebben met ademhalen. De complexe medische hulpmiddelen zullen dus vele levens redden.

“We hebben een hoog technisch niveau in dit land”, aldus minister van Volksgezondheid Matt Hancock tegen de BBC. “We willen dat elk bedrijf dat de capaciteit heeft om beademingsapparaten te bouwen, dit doet.” Het valt echter te betwijfelen of een productieverandering op korte termijn mogelijk is.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Gobin

  ja eventjes heel hun productielijn aanpassen ...

 • Gerard Braeckmans

  Joris De Crom, een mondmasker is geen hoogtechnologisch ding. Er zijn machines die knnen aangepast worden en ja, inventiviteit help. En tussen haakjes (belijd is met -ei)!

 • Roger Vanopstal

  Fantastisch toch die Engelsen, inventiviteit en vrijheid primeren. Niet in de loopgraven zoals in de EU, maar ten aanval.

 • raf peeters

  Misschien geen slecht idee,de auto's is sowieso bijzaak,1.200.000 werklozen voor-spelt door de E manie ,maar ook opgevallen ,plots zijn LEZ zones ook maar bijzaak als er deftige crisis is zoals nu met virus.Wat leren we eruit ,heel de wereld draait om geld,om niks anders als dat en 't ergste ,we hebben geen regering ,bedrijven moeten dicht ,maar de politiek betaald zich wel iedere maand gewoon door en toppunt ,ze gaan met geld beginnen gooien dat er niet is.

 • Stefaan Vanwijnsberghe

  Ik denk dat de weinige bedrijven in de confectie (zoals Van de Velde) het maken van mondmaskers wel aankunnnen.