Autobanden zorgen voor meer fijnstof dan moderne benzine- en dieselmotoren, zo blijkt uit onderzoek
Volledig scherm
Autobanden zorgen voor meer fijnstof dan moderne benzine- en dieselmotoren, zo blijkt uit onderzoek © Shutterstock

Brits onderzoek: “Autobanden produceren 1.000 keer meer fijnstof dan benzine- en dieselmotoren”

Banden en remmen vormen de belangrijkste bron van verkeersgerelateerde deeltjesemissies, zo blijkt uit Brits onderzoek. Die slijtage is veel groter dan gedacht - tot wel 1.000 keer meer dan het fijnstof dat wordt veroorzaakt door verbrandingsmotoren.

32 reacties

 • Gert Cauwenberg

  1 jaar geleden
  Hoeveel dat fijn stof precies is, staat - in tegenstelling tot wat de journalist hier beweert - expliciet wél in het onderzoek: Stof uit banden en remmen is verantwoordelijk voor "60 percent of PM2.5 and 73 percent of PM10".
 • Dennis Andersen

  1 jaar geleden
  Hoeveel blaast men de lucht in met een scheet? Straf dat men ook de uitstoot van rokers niet gaat meten om te belasten.
 • Hendrik Patyn

  1 jaar geleden
  De elektrische wagen is vervuilender, door zijn extra gewicht verslijt hij meer rubber, batterijen... Dus is het onnozel hier subsidies aan uit te geven, ze zouden zelfs extra belastingen moeten betalen. Een Tesla belast het elektriciteitsnet evenveel als 10 huishoudens. Dan nog het ongemak dat je je wagen moet verplaatsen na het laden. Proces taxichauffeurs Schiphol aan de gang, Tesla zwaait met s met 600000km, maar vergeet er bij te vertellen dat hij aan zijn 3de batterij bezig is... .
 • Guy Snoeckx

  1 jaar geleden
  Wanneer ik banden koop bekijk ik eerst alle mogelijke bandentesten en probeer ik banden te kiezen die een goede middenweg tussen baan- en slijtvastheid hebben. Meestal kosten die wat meer, maar rij ik er dan ook een jaar of 2 langer mee. Verder heb ik een aangepast rijgedrag waarbij ik remmen (en banden) zoveel mogelijk spaar (uitbollen, afremmen op de motor...). Met mijn grote monovolume duik ik zo regelmatig onder de 6 liter diesel/100km. Record van 5 ooit gehad.
 • Ben Cretel

  1 jaar geleden
  Yep en stofzuigers moeten ze dan verbieden ... die blazen nog meer stof de lucht in... stop met mensen uit te melken met nog meer taksen en belastingen ,meer is dat niet. Hoe groter de stofdelen hoe mender ver ze doordringen in het lichaam ( lees longen) De mensen uitwringen als citroenen. Wat is het volgende ? Sportmensen een zuurstofbelasting laten betalen omdat ze meer zuurstof verbruiken als niet actieve mensen?¿? Stop de waanzin.