Brits bedrijf vindt wiel uit met draaihoek van 360 graden

360 graden wiel.
Protean Electric 360 graden wiel.
Het Britse bedrijf Protean Electric heeft een wielmodule uitgevonden die 360 graden kan draaien. Een van de belangrijkste voordelen van het systeem is dat voertuigen ermee kunnen parkeren zonder achterwaarts in te rijden.

Het systeem, met de naam Protean 360+, is feitelijk meer dan een wiel, want het omvat zowel de aandrijving als de besturing, de remmen en de vering. Het wordt aangedreven door een elektrische motor en draait om zijn as door middel van een boven het wiel geplaatste elektromotor. Dat meldt website De Ingenieur.

De Protean in-wheel elektrische motor maakt aandrijfassen, differentiëlen en transmissies overbodig. Dit reduceert het gewicht, de kosten en complexiteit van de elektrische aandrijflijn. Omdat alle vier de wielen 360 graden kunnen draaien, kunnen voertuigen bovendien optimaal manoeuvreren. Ook kan het voertuig naar een kant overhellen met deze wielen, zodat de bodem mooi kan aansluiten op de stoep om in- en uitstappen te vergemakkelijken.

De wielmodules zijn geschikt voor zowel autonome voertuigen als voertuigen met chauffeur en kunnen volgens Protean Electric een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van elektrische auto's en andere voertuigen zoals bussen en city pods. Het bedrijf Protean is eigendom van de Zweedse fabrikant van elektrische voertuigen Nevs. Wanneer zij de wielen gaan toepassen, is niet bekendgemaakt.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Zulke wielen bestaan al langer. Op een hoogtewerker staat ook een elektromotor op een los wiel dat 180 graden kan draaien, wat evengoed 360 graden zou aankunnen want het werkingsprincipe is zo goed als identiek (vertikale spil waarrond een C-vormige beugel draait die het wiel en motor bevat).

 • pol van de velde

  @peter: het is de bedoeling dat dit wagentje zelfstandig gaat rijden.

 • Christian Vanden Bergh

  Zeer mooi !!!

 • Yves Steenssens

  We gaan erop achteruit - mijn Volvo 144 injectie (1972) beschikte dankzij Zweeds uitvinder over een servo-stuur zonder motoraandrijving - deze prachtige uitvinding werd door Volvo zelf geklasseerd -de klanten moesten in de motor kunnen zien dat er een aandrijfpomp was voor de stuurbekrachtiging - waanzin maar weer commercieel gerelateerd - minder verbruik en je kon met twee vingers parkeren -schande .

 • Peter Buyck

  Die technologie bestaat al voor zware werfvoertuigen omdat ze zo beter een kruispunt zouden kunnen nemen. En ik zie ook het nut niet om 360 graden te kunnen draaien.