Binnenkort gepersonaliseerde verkeersinfo in onze auto's?

thinkstock
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil in de toekomst gepersonaliseerde verkeersinformatie doorsturen via de smartphone of de interne applicaties van de wagen. Dat meldt Het Nieuwsblad. Momenteel onderzoekt hij het systeem nog. Experts waarschuwen voor een te grote afhankelijkheid van technologie.

De berichtjes moeten een alternatief vormen voor de dynamische zwarte informatieborden op onze snelwegen. De grote informatieborden bestaan al meer dan vijftien jaar, maar de technologie is er intussen sterk op vooruitgegaan. Zo heeft bijna iedereen een smartphone, maar ook de wagens zelf zijn tegenwoordig voorzien van heel wat technische snufjes.

Persoonlijke waarschuwingen

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil meegaan met zijn tijd, en onderzoekt of hij allerhande verkeersinfo kan door­sturen naar de mobiele telefoon, of naar de interne applicaties van de wagen. “Denk aan het waarschuwen voor naderende prioritaire voertuigen zoals ambulances”, zegt Weyts. “Maar we kunnen ook hindernissen aankondigen, groene golven aanduiden, en aangeven wat de meest zuinige snelheid is op je specifieke route.”

Op dit moment loopt al een ver­gelijkbaar project, waarbij vrachtwagenbestuurders verkeersinformatie op maat krijgen op basis van smartphonegegevens. “Dat is de toekomst van de verkeersinformatie”, zei minister Weyts daarover. "De bedoeling is om zulke projecten op termijn uit te rollen naar particuliere automobilisten."

We zeggen voortdurend tegen automobilisten dat ze meer oog voor de weg moeten hebben. Tegelijkertijd geven we de smartphone een centrale plaats in de wagen.

Dubbele boodschap

Mobiliteitsexpert Kris Peeters (PVCO Limburg) staat niet echt te springen voor de plannen. “Voor ieder probleem heeft men vandaag een complexe applicatie, maar eigenlijk zijn er ook veel eenvoudigere oplossingen”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Zo is het in het buitenland de normaalste zaak dat wagens een middenrijstrook creëren voor bijvoorbeeld ambulances. Het invoeren van zo’n maatregel zou beter zijn voor de verkeersveiligheid dan een extra alarmpje op de telefoon.”

De overheid zendt bovendien een dubbele boodschap uit, vindt Peeters. “We zeggen voortdurend tegen automobilisten dat ze meer oog voor de weg moeten hebben. Tegelijkertijd geven we de smartphone een centrale plaats in de wagen."

De minister verduidelijkt dat er geen sprake is van vervanging: de dynamische borden zullen dus nog een tijd deel uitmaken van het snelweglandschap.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hubert Szemkus

  Wat die Weyts allemaal uitvind om in de belangstelling te staan, Er gaat bijna geen dag voorbij of die komt in de media, soms met de meest belachelijke voorstellen en wetten. Ik zal hem gedenken bij de volgende verkiezingen.

 • Mario Bocque

  Ik ben nog van de generatie die de gsm maar achteraf heb weten opkomen. 3/4 van de tijd vergeet ik die dan ook op zak te steken als ik buiten ga. 't Zal bij mij niet veel avance zijn die app !

 • Mario Bocque

  Dat leidt niet af ? Man, man, man ! Die politiek hier is snotterot ! En de consument maar betalen ! Wie anders ?

 • Rik Bogaert

  Weyts gaat het opnieuw ne keer zeggen zie! Hij gaat nu de modale man niet meer onderdrukken, hij gaat nu ook eens laten weten aan de autofabrikanten hoe ze hun auto's moeten construeren zie! Wat is die Weyts toch een verheerlijking voor de gewone man! Dat hadden we echt nodig !

 • Lucien Peeters

  Allemaal een nieuwe auto kopen !