Bijna helft nieuwe auto’s in Noorwegen is elektrisch

AP
In ons land bleef de verkoop van elektrische auto’s vorig jaar steken op een schamele 8.837 eenheden (op een totaal van 550.000 stuks), maar in Noorwegen lijkt niets of niemand de doorbraak van EV’s nog te kunnen stoppen. Vorig jaar ging de verkoop er alweer met 11 procent op vooruit, waardoor intussen bijna 1 op 2 nieuw verkochte wagens volledig elektrisch rijdt.

Noorwegen, dat van elektromobiliteit één van zijn stokpaardjes gemaakt heeft, heeft als ambitie om tegen 2025 geen enkele auto met verbrandingsmotor meer in het verkeer te brengen. De Scandinaviërs voorzien daarom in een aantal subsidiemaatregelen en bijkomende voordelen (vrij gebruik van busbanen, goedkopere parkeerplaatsen en ferrytarieven, …), waardoor de verkoop van EV’s jaar na jaar nieuwe recordhoogtes bereikt. Mede dankzij de introductie van de populaire Tesla Model 3 bereikte de maandelijkse inschrijvingscijfers van EV’s vorig jaar meermaals de magische grens van 50 procent. Ook Nissan, dat met de Leaf een tweede plaats bekleedt in het EV-klassement, blijft er gouden zaken doen. Over heel 2019 werden er in Noorwegen in totaal zo’n 60.000 elektrische voertuigen geregistreerd, goed voor een marktaandeel van 42 procent.

Benzine, diesel, hybride of elektrisch? De keuze is niet gemakkelijk. Vul onderstaande test in zodat het je in enkele stappen een duidelijk en objectief beeld zal schetsen. 
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • freddy tormans

  even eerlijk zijn hé mensen,hoe groot is Noorwegen, en hoe groot is de bevolking ,tgo Belgie

 • PAUL VERSPEELT

  €46.000 voor een occasie met 125.000Km? Goe zot ! Al eens gekeken , wat je voor dat bedrag aan spiksplinternieuwe échte auto's kan kopen?

 • jorie Vanderperren

  @Van Kerpel Francois; even gekeken, goedkoopste Tesla S van 2015 op 2de hands is 46000€ heeft wel al 125000km duurste is 66750€ ... Bereik is 10% minder dan bij aankoop... Graag gedaan.

 • Maxime De Witte

  @Van Kerpel Francois Die auto's dienen niet om rondt de kerk te rijden. Je kan er zelf mee op het circuit mee rijden en je zal dan zelf één van de snelste zijn. Bovendien ben ik het ook niet eens dat de batterijen over 5 jaar nog wat waard zullen zijn. Tesla's bestaan al ongeveer 10 jaar en de batterijen zijn slechts enkele procenten afgenomen.

 • Stephan Chef

  Allemaal mooi maar de keerzijde is dat de Noren 4x meer vliegen dan de gemiddelde Belg.