Bij deze snelheid kan een flitspaal je niet meer flitsen

Henk Deleu
Kan je te snel zijn voor het oog van een flitscamera? Iedereen heeft het zich ongetwijfeld weleens afgevraagd. Onze collega’s van het Nederlandse ‘Top Gear’ trokken op onderzoek uit.

Ze vroegen het meer bepaald na bij Gatso, een bekende producent van flitspalen. Daar vertelt een woordvoerder dat je een onderscheid moet maken tussen twee snelheden: de maximale snelheid waarop zo’n paal kan flitsen en de gecertificeerde snelheid. Flitspalen zijn immers technisch gezien in staat om tot 500 km/u te flitsen, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

Maar wat is de gecertificeerde snelheid dan? Er zijn verschillende types flitspalen met allemaal een andere snelheid. Gatso laat weten dat over het algemeen de meeste flitsers tot minimaal 250 km/u werken, maar sommige tot wel 350 km/u. Rij je sneller dan de gecertificeerde snelheid, dan kan je in theorie aan een verkeersboete ontsnappen.

Uiteraard raden we je af om dit te proberen (als je al een wagen hebt die meer dan 350 km/u aankan). De boetes en rijverboden indien je toch gepakt wordt zijn torenhoog en bovendien is het levensgevaarlijk en oerdom om aan dergelijke snelheden te rijden op de openbare weg.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • freddy henslegers

  Minder dan 30 wordt niet geflitst bij een rood licht.

 • gert maes

  Beter de flitspaal omzagen en dan 250 km/h rijden. De kans dat je voor het omzagen gepakt wordt is veel kleiner dan dat de flitser maar tot 249 km/h zou gaan...

 • Nathalie Laporte

  In mijn straat mag je 50, meer dan de helft rijdt te hard en zelfs 1/3 zie ik zelfs amper passeren omdat ze bijna 90 halen.. talloze vluchtheuvels ten spijt. Vroeger stonden ze hier wekelijks te flitsen maar de laatste tijd hebben ze hier alles vol gebouwd en is er geen plaats meer om te flitsen..

 • Karolien Crombez

  Van bladvulling gesproken... Wordt daar iemand voor betaald?

 • Pieter De Koninck

  Hier geen fan van snelheidsbegrenzers, wel fan van bewust en doordacht rijden. Je kan een begrenzer op eender welke auto plaatsen, maar tegen 50 km/u rij je ook iemand dood.